Przepyszne rydze w occie

W tym roku grzybów pod dostatkiem, ale takiej ilości rydzów jeszcze nie miałam. Oczywiście wiele zostało usmażonych na maśle klarowanym z dodatkiem czosnku (niebo w gębie) część podsmażona i do zamrażalnika (będzie dodatek do sosu na zimę) no a reszta….do słoików rzecz jasna 😉 W ten sposób można przygotować większość leśnych grzybów.

Składniki:

  • Rydze + sól+ woda

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 3-4 łyżki cukru
  • płaska łyżka soli
  • przyprawy : ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz w ziarnach, cebula, ziarna białej gorczycy

Rydze należy oczyścić, większe rydze pokroić na mniejsze. Do osolonego wrzątku wrzucam rydze (najlepiej partiami, jeżeli mamy ich dużo) i gotuję na wolnym ogniu ok 8-12 minut. Po tym czasie grzyby przekładam do wyparzonych wcześniej słoików, dokładam na słoik po 1 liściu laurowym, pół łyżeczki gorczycy, 1-2 ziela angielskie i kilka ziaren pieprzu (3-5 szt.) oraz 2 plastry cebuli jeden na dno i jeden na górę (u mnie mini cebulki). W tym czasie przygotowuje zalewę. Wodę gotuję z cukrem, solą i octem spirytusowym zagotowuję i zalewam przygotowanym roztworem grzyby. Zakręcam*i obracam do góry dnem.

*Pokrywki należy wyparzyć, a następnie dokładnie wytrzeć do sucha, wtedy można zakręcić słoik

Smacznego!

 

6 komentarzy

  1. Fantastyczne zapasy na zimę, fajnie mieć tak zaopatrzoną spiżarnię 🙂

  2. U nas każda rodzinna impreza musi być zaopatrzona w takie przekąski xD

  3. rydze, moje ulubione 🙂

    1. Szkoda ze sezon na nie tak krótko trwa

Dodaj komentarz