Pudding z tapioki z dżemem z borówek

Jest to jedyny deser, który lubimy jeść z mężem gdy ma on inną temperaturę (mąż gorący, a ja schłodzony). W teksurze mogę to porównać do połączenia budyniu z puddingiem kokosowym na nasionkach chia. Bardzo odżywczy i smakowity deser, mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Oczywiście mleko kokosowe możecie zastąpić Waszym ulubionym.

Składniki:

  • 100 g tapioki (małe kulki)
  • 300 g mleka kokosowego (lub innego)
  • 300 g gorącej wody (można użyć 600 g mleka zamiast wody*)
  • 1 spora łyżka delikatnego miodu lub innego słodzidła
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukier waniliowy)
  • dżem z borówek lub sezonowe owoce lub owocowe dodatki które najbardziej lubimy

Do garnka wsypać tapiokę i zalać 300 ml gorącej wody, dokładnie przemieszać, zostawić na ok 15-20 min (zamiast wody można użyć ulubionego gorącego mleka). Po tym czasie dodajemy resztę składników i gotujemy ok 15-20 min na średniej mocy kuchenki, mieszając sprawdzamy czy kuleczki tapioki zrobiły się szkliste. Następnie odstawiamy na kilka minut (10-15) i przekładamy do miseczek lub słoiczków. Ja zanim udekoruję owocami lub dżemem czekam aż deser lekko zgęstnieje.

Smacznego!

*w tym przypadku stosunek wody do mleka kokosowego jest 1:1, ponieważ jak dla mnie mleczko jest trochę za tłuste, ale używając mleka migdałowego, sojowego lub innego można zastąpić nim wodę.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 komentarz

  1. Aż mi ślinka pociekła. Od razu biorę się za robotę 🙂

Dodaj komentarz