Pyszne crumble z borówkami, kremem mascarpone i orzechami

Tym razem cos dla tych co nie muszą unikać glutenu. Chłopakom bardzo smakują ciasta na bazie kruszonki. Szybkie smaczne i bezproblemowe. Tym razem chciałam coś bardziej ekstra i zrobiłam crumble z serkiem mascarpone i bitą śmietaną (oj tak rozpusta) przepis wzięłam z książki Lidla i tym razem nie żałuję bo okazał się bardzo bardzo smaczny. Jedynie owoce zastąpiłam borówkami, no może nie całkowicie, malinki też były 😉 i zamiast migdałów użyłam orzechów włoskich.

Składniki na kruszonkę:

  • 220 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 350 g mąki pszennej
  • łyżka cukru waniliowego (takiego domowej roboty lub aromat waniliowy)
  • 120 g posiekanych orzechów włoskich (siekamy nożem na desce)

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 40 g cukru pudru
  • 200 g borówek i 100 g malin (można użyć mrożonych)

Kruszonka: Do 200 g masła dodajemy cukier i cukier waniliowy i ręcznie wyrabiamy, następnie partiami dodajemy mąkę, nadal mieszamy dłońmi, aż będzie gotowa kruszonka. Dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do okrągłej formy (śr.30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie „uklepujemy”, do drugiej części kruszonki dodajemy resztę masła, orzechy włoskie i rozrzucamy na blachę. Obie kruszonki wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok 20-25 minut w temp.180 stopni C (termoobieg), aż kruszonki będą mieć lekko złoty kolor. Po tym czasie odkładamy do ostygnięcia.

Krem: Śmietanę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder. Mascarpone delikatnie mieszamy mikserem i dodajemy ubitą śmietanę mieszamy delikatnie i odkładamy do lodówki. Gdy kruszonki przestygną, na blachę z kruszonką wykładamy połowę kremu, następnie warstwę owoców, warstwę kremu i posypujemy kruszonką z orzechami. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę, następnie dekorujemy pozostałymi owocami. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

2 komentarzy

  1. Nawet jak z glutenem to kruszonkę i tak zjemy xD

  2. Chętnie bym zjadła 🙂 Wygląda mega pysznie 🙂

Dodaj komentarz