Pyszne crumble z borówkami, kremem mascarpone i orzechami

Wiele osób uwielbia do niedzielnej kawy znaleźć na talerzyku coś słodkiego – najlepiej kawałek ciasta. Wśród nich wymienić można proste drożdżowe lub te warstwowe z kremami, miejsce znajdzie się także na ciasto z galaretką. Ale co, jeśli chce się kogoś zaskoczyć odrobinę nietypowym ciastem? Wtedy warto przygotować crumble – kruszonkę – w towarzystwie dostępnych, sezonowych owoców i wywołać zachwyt u każdego, kto tylko go spróbuje.

Wspaniały, prosty deser

Crumble to nic innego jak zapiekana kruszonka, do której najczęstszym dodatkiem są kremy i owoce. Nie wymaga poświęcenia zbyt dużej ilości czasu, za to finalnie wygląda bardzo efektownie i estetycznie. Trudno jest przejść obok niego obojętnie. Wabi swoim wyglądem, zaś podczas jego wykonywania można się dobrze bawić, tworząc w rękach kruszonkę. Przygotowanie tego ciasta to odpowiedni sposób na spędzenie czasu z rodziną i pokazanie nawet najmłodszym członkom rodziny, ile przyjemności może dawać pieczenie.

Niesamowity smak lasu

Crumble to deser, z którym wyjątkowo dobrze współgrają liczne cuda natury. Do kruszonki można dodać wszelkiego rodzaju orzechy czy migdały, zaś między warstwy kremu ułożyć owoce, także te leśne. Można dodać maliny, jeżyny czy borówki. To doskonały pomysł, by nie tylko zachęcić do częstszego jedzenia owoców, ale także przedłużyć smak lata o jedną dłuższą, smakowicie pyszną chwilę. Przepis na ten niesamowity deser z borówkami i orzechami prezentuje się poniżej.

Składniki na ciasto (8 porcji)

Kruszonka:

  • 225 g zimnego masła
  • 180 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 350 g mąki
  • 100 g drobno pokrojonych orzechów włoskich

Krem z mascarpone:

  • 400 ml śmietanki do ubijania 30-36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 80 g cukru pudru, łyżka do posypania
  • 350 g borówek (mogą być mrożone, kilka do dekoracji)
  • skórka otarta z jednej cytryny

Masło – 200 g – cukier i mąkę rozetrzeć między palcami do momentu utworzenia kruszonki. Ciasto podzielić na dwie porcje. Pierwszą porcją wysypać do foremki – okrągła o średnicy 28 cm – pokrytej zgniecionym papierem do pieczenia. Do drugiej porcji dodać resztę masła i pokrojone orzechy, mieszać do utworzenia kruszonki. Orzechową kruszonkę rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec obie kruszonki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem (bez termoobiegu w 190 stopniach) przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zamieszać orzechową kruszonkę, aby zrumieniła się równomiernie. Wyjąć kruszonki z piekarnika i ostudzić.

Schłodzoną śmietankę ubić lekko z cukrem pudrem i skórką z cytryny, Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i całość lekko zmiksować do uzyskania kremu o dość gęstej konsystencji. Wyłożyć połowę kremu na kruszonkę w okrągłej foremce i rozprowadzić równomiernie. Następnie ułożyć owoce, lekko dociskając. Rozsmarować resztę kremu, posypać kruszonką orzechową. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorować borówkami i oprószyć cukrem pudrem.