Pyszne tagliatelle z marchewki z liśćmi buraka

Uwielbiam warzywa przygotowane na patelni lub w parowarze, nie ma nic prostrzego do przygotowania jak jesteśmy bardzo głodni po powrocie z pracy czy ze szkoły. Dziś przedstawiam Wam przepis na ekspresowe danie z marchewki z dodatkiem pysznej i zdrowej botwinki. Palce lizać…

Składniki:

  • 150-200 g tagliatelle z marchewki*
  • 5-6 większych liści młodego buraka
  • pół pęczka pietruszki zielonej (lub cały)
  • kawałek pora lub dwie młode cebulki ze szczypiorkiem
  • ząbek czosnku
  • kawałek młodej cukinii ze skórką
  • szczypiorek gruby (niekoniecznie)
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa prowansalska
  • olej rzepakowy lub oliwa peperoni

Na rozgrzany olej wrzucamy marchewkę i chwilkę smażymy. Gdy się podsmaży (ok 5 min) dodajemy pokrojone łodygi buraka (te różowe bez liści), pokrojoną cebulkę, czosnek, podsmażamy następne 5 min. Dodajemy cukinię (plasterki lub kosteczka), pokrojone liście buraka, natkę i przyprawy. Smażymy jeszcze parę minut. Jeżeli lubicie bardziej miękkie warzywa to warto zmniejszyć ogień pod patelnią i przykryć pokrywką i lekko poddusić. Podawać do obiadu lub jako samodzielne danie.

Smacznego!

*tagliatelle z marchewki można wykonać przy pomocy:

  • specjalnego oszczytka do warzyw,
  • obieraczką do ziemniaków,
  • kupić w biedronce, lub po prostu
  • pokroić marchewkę w mniejsze słupki i tak usmażyć… też będzie smaczne.

 

2 komentarzy

  1. Świetny miks kolorów i smaków 😀

    1. Oj taak, mogłabym to jeść codziennie zmieniając jakiś składnik dla odmiany 😉

Dodaj komentarz