Rogaliki z makiem na mleku kokosowym

Pyszne, kruche i szybko znikające rogaliki z makiem na mleku kokosowym…. To propozycja na dziś 😉  Polecam wszystkim łasuchom i tym którzy nie mogą mleka bo to z myślą o nich powstały te słodkości. Zatem do dzieła. Niedługo wersja bezglutenowa tez smaczna 😉

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła klarowanego nie płynnego (lub zwykłego jak możecie)
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka śmietany kokosowej (to gęste)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na masę makową:

  • 200 g maku mielonego
  • 200 g mleka kokosowego
  • 100 g cukru palmowego, trzcinowego lub innego
  • 3 łyżki miodu
  • bakalie: rodzynki, orzechy, miechunka (lub bez)
  • 2-3 łyżki białego rumu (lub kilka kropel ekstraktu z migdałów)
  • cukier waniliowy

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć aby nie wyschło, włożyć do lodówki i schłodzić ok 2 – 3 godziny. Mleko, cukier, cukier waniliowy zagotować gdy wszystko się rozpuści dodać rum i mak. Gotować przez chwilkę aż mak wchłonie płyny. Pozostawić do ostygnięcia. Z ciasta wykroić koło przy pomocy talerza obiadowego, pokroić jak pizzę na osiem części. Na każdy kawałek nałożyć łyżeczkę masy makowej i zawijać. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia..

Smacznego!

rogaliki-z-makiem-na-mleku-kokosowym-oqchnia

4 komentarzy

  1. Bardzo fajne rogaliki, muszą być pyszne 🙂

  2. Ale fajnie zakręcone i na pewno przepyszne, mniam 🙂

  3. Jadłybyśmy aż by nam się uszy trzęsły 😀 Czekamy na bezglutkową wersję 😀

  4. Bardzo apetyczne rogaliki, z makiem to już prawie jak świąteczne wypieki 🙂

Dodaj komentarz