Sałatka na młodym szpinaku

Szybka, smaczna i zdrowa sałatka na młodym szpinaku. Z pysznym sosem na bazie musztardy i octu jabłkowego. Jak wiemy szpinak jedzony na surowo jest bardzo zdrowy zawiera duże ilości potasu, kwasu foliowego i żelaza. Gotowane jajko powoduje, że jesteśmy syci dłużej, a kiełki rzodkiewki oprócz tego, że smaczne to zawierają wiele witamin i mikroelementów oraz nadają potrawie ostry smak i aromat.  Jeszcze jedno kolor niebieski talerza 😉 nie jest to naturalny kolor jedzenia dlatego organizm myśląc, że to nie jest zjadliwe skutkuje zmniejszeniem apetytu. To informacja dla tych co są na diecie odchudzającej.

Do dzieła 😉

Składniki na 1 osobę:

  • garść szpinaku baby
  • jajko ugotowane
  • garść kiełków rzodkiewki

sos:

  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz*

Szpinak myjemy i osuszamy, układamy na talerzu, na to kładziemy pokrojone jajko i garść umytych kiełków rzodkiewki. Wszystko polewamy przygotowanym sosem*

*Wszystkie składniki mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Sałatka na szpinaku oQchnia

 

10 komentarzy

  1. Szybkie i pożywne 🙂 Dobra zamiana za jajecznice 😀

  2. Robię jutro 😀

    1. No to bon appétit 🙂

  3. Prosto, smacznie i o to chodzi, mniam 🙂

    1. No właśnie 😉

  4. Świetna letnia sałatka : )

  5. Na pewno pyszna, bo co by tu miało nie smakować? 😀

  6. Pyszne śniadanie i jakie zdrowe 🙂

    1. Oj tak zdrowie najważniejsze 😉

Dodaj komentarz