Sałatka z trewalem

Ryby powinniśmy jeść jak najczęściej ponieważ są bardzo zdrowe i mają w sobie liczne wartości odżywcze. Zawierają kwasy omega-3 i omega-6, które wzmacniają odporność i są organizmowi bardzo potrzebne. W sklepach znajdziemy ryby każdego rodzaju i w niemal każdej postaci – zarówno świeże jak i wędzone, filety lub całe ryby a także ryby pod postacią sałatek, konserw, past czy w zalewie. Tak bogaty wybór oznacza, że każdy znajdzie coś dla siebie i może jeść ryby w ulubionej postaci. Dziś zachęcimy do samodzielnego przygotowania pysznej sałatki, której podstawą będzie wędzony trewal. Ten gatunek ryb nie należy do najbardziej popularnych, warto go jednak wybrać i spróbować z uwagi na liczne zalety.
Jako ryba morska z rodziny tuńczykowatych trewal ma w składzie łatwoprzyswajalne białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i witaminy z grupy B. W składzie trewala znajdziemy również więcej wspomnianych już kwasów omega niż w składzie innych ryb.

Trewal nie ma wielu ości a te, które w nim występują, są na tyle duże, że łatwo je zauważymy. Z tego względu trewala można polecić wszystkim tym, którzy unikają jedzenia ryb właśnie przez ości ale też dzieciom.
Ponadto miłośnicy tej ryby wskazują na jej smak – trewal jest bardzo smaczny, charakteryzuje się soczystym ale nie tłustym mięsem. Osoby, które jadły tę rybę wskazują, że jej mięso jest duzo smaczniejsze od mięsa ryb, które spotykamy powszechnie. Ponadto z uwagi na niewielką ilość ości, trewala łatwo podzielić na kawałki co jest niemal nieocenione przy przyrządzaniu właśnie sałatek.
Opisana niżej sałatka to pyszne, łatwe do przyrządzenia i ekspresowe danie, które umili nam każdy domowy posiłek. Można ją zjeść na przykład na kolację.
Warto spróbować trewala i włączyć go do swojej diety właśnie z uwagi na jego niebanalny smak i bogactwo wartości odżywczych.

Składniki

Potrzebujemy:

  • 25 dag wędzonego trewala (filet),
  • czerwoną cebulę,
  • ogórek,
  • kilka liści sałaty lodowej,
  • 25 dag pomidorków koktajlowych,
  • cztery-pięć łyżek oliwy z oliwek,
  • opakowanie gotowego sosu sałatkowego
  • oraz pieprz do smaku.

Przepis

Zaczynamy od obrania trewala ze skóry, następnie rybę rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę a ogórka w plasterki. Również te warzywa wrzucamy do miski.
Teraz myjemy i osuszamy sałatę, rwiemy na kawałki i dorzucamy do miski. Pomidorki kroimy na ćwiartki i również wrzucamy.
Mieszamy składniki w misce i przygotowujemy sos sałatkowy: dodajemy go do oliwy wraz z pieprzem. Sosem polewamy sałatkę i podajemy. Smacznego!