Sernik malinowy

Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na sernik, który wcale nie jest trudny jakby się mogło wydawać do zrobienia, a przede wszystkim bardzo smaczny i sprawiający dużo przyjemności w trakcie pałaszowania 🙂 jeżeli chcemy, aby sernik był bezglutenowy wystarczy zwykłe herbatniki zastąpić  bezglutenowymi.

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 250 g mascarpone
  • 140 g malin, jagód lub borówek lub jakie lubimy
  • 140 g cukru
  • 1 opakowanie + 1 łyżka budyniu (np. śmietankowy, lub malinowy)
  • 4 jajka M
  • 35 g miękkiego masła

Składniki na spód:

  • 100 g płynnego masła
  • 240 g ciastek (herbatniki, digestive, kakaowe lub inne)
  • 1 łyżka bułki tartej (lub pokruszonych herbatników)
  • masło do wysmarowania tortownicy

Składniki na wierzch:

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 20-30 g cukru pudru
  • 110 ml wrzątku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g owoców (malin, truskawek, borówek, jagód lub innych)

Herbatniki blendujemy na mąkę (TM 10s/obr.8) i łączymy z płynnym masłem (TM10 s/obr.5). Tortownicę (duża forma) natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie masę z herbatników wykładamy i dokładnie obklejamy dno i boki formy (do 2-3 cm) Wstawiamy do lodówki na ok 20-30 min.

Do blendera wkładamy twaróg, żółtka, mascarpone, owoce, budyń, cukier, miękkie masło i blendujemy na gładką masę (TM 2min/obr.6). Odkładamy do innego naczynia. Thermomix (blender) myjemy i dokładnie wycieramy do sucha. Do misy blendera wkładamy białka jaj i ubijamy na sztywno (TM z motylkiem 3min/obr.4). Pianę z białek mieszamy delikatnie z masą twarogową i przekładamy na wcześniej schłodzony spód.

W dolnej części piekarnika ustawiamy żaroodporne naczynie z wodą (wypełnione do połowy) i nagrzewamy piekarnik na 180 stopni C (grzałka góra-dół). Na środek piekarnika wkładamy tortownicę i pieczemy ok.60 min, aż wierzch się lekko zrumieni i patyczek po włożeniu będzie suchy +-5 min.

Sernik zostawiamy po upieczeniu w piekarniku na ok 2 godziny (drzwiczki lekko uchylone)

Gdy sernik całkowicie wystygnie (najlepiej na drugi dzień) przystępujemy do zrobienia kolejnej warstwy. Do gorącej wody wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny i mieszamy do rozpuszczenia, czekamy aż ostygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i 2/3 część płynnej ostudzonej żelatyny (tę część robię zawsze blenderem ręcznym) i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przekładamy na sernik i wyrównujemy. Owoce miksujemy (można dodać trochę cukru pudru) i dodajemy resztę żelatyny, dokładnie mieszamy i wylewamy na białą część sernika. Przykrywamy ta;lerzem i wkładamy do lodówki na minimum 4-5 godzin.

Smacznego!

 

Sernik wzorowany na przepisie z najmaczniejsze.pl 😉

 

4 komentarzy

  1. Bardzo smakowicie wygląda ten sernik!

    https://www.buszujwkuchni.com/ – zapraszam 🙂

  2. Ostatnio do serników zamiast mascarpone dodajemy ricottę 😀 Też jest pycha 😀

    1. Zgadzam się z ricotta też pycha. Ale trzeba było opróżnić skarby lodówki 🙂

Dodaj komentarz