Sok truskawka imbir pomarańcza arbuz

Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego jak ważna dla naszego zdrowia jest zbilansowana dieta. Doskonale znanym faktem jest stwierdzenie, iż powinno się spożywać codziennie kilka porcji warzyw i owoców. W praktyce nie jest to jednak tak proste, jak mogłoby się wydawać. W codziennym pośpiechu często można o tym zapomnieć, a to błąd. Jest to związanie również z faktem, że wiele osób po prostu nie lubi smaku surowych warzyw czy owoców. W takim przypadku dobrym rozwiązaniem może okazać się wybór soków owocowych i owocowo – warzywnych, najlepiej przygotowanych we własnej kuchni, ponieważ ich zamienniki dostępne w sklepach bardzo często zawierają duże ilości cukrów i barwników.

Soki przyrządzane w domu

Przygotowanie soku własnoręcznie jest bardzo proste. Zwykle polega na dokładnym zmiksowaniu owoców i warzyw. W zależności od twardości danego składnika należy go miksować na większych obrotach lub po prostu dłużej. Jeśli blender, którym miksuje się składniki ma dużą moc i ostre noże, niektóre z owoców nie wymagają nawet obierania. Należy pamiętać, że w skórce zwykle znajduje się najwięcej cennych składników. Wyjątek stanowią oczywiście owoce, o bardzo grubej skórze, np. arbuz czy melon oraz cytrusy, np. pomarańcze które trzeba wcześniej wycisnąć. Po zmiksowaniu powinno się uzyskać jednolitą konsystencję musu, po czym według uznania można dodać odpowiednią ilość wody. W przypadku, gdy sok jest nieco zbyt kwaśny, można go osłodzić odrobiną miodu lub innego mniej kalorycznego zamiennika cukru, np. erytrytolu.

Sok z truskawek, imbiru, pomarańczy i arbuza

Największą zaletą przygotowywania soków w domu, jest fakt, że można je zrobić praktycznie z każdego składnika, jaki ma się w lodówce i każdy może dopasować skład soku według swoich preferencji. Ciekawym połączeniem może być np. truskawka, imbir, pomarańcza i arbuz Typowo letnie owoce jakimi są truskawka i arbuz w połączeniu z imbirem i pomarańczą, które z kolei kojarzą się z zimowym grzańcem są kombinacją niecodzienną, ale z pewnością warta spróbowania. Takie nieoczywiste połączenia to nie tylko uczta dla kubków smakowych, ale i prawdziwa bomba witaminowa dla organizmu.