Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowym

Bardzo lubimy warzywne makarony, do tego stopnia, że musiałam zakupić specjalny spiralizer, bo ręce były już zmęczone 😉 teraz mam w 2 minuty makaron z cukinii czy batata. Przepis…. jeden z wielu ulubionych lekkich obiadów (kto ich nie potrzebuje w te upalne dni…) warto choć raz spróbować, bo naprawdę danie pozytywnie zaskakuje smakiem.

Składniki dla 3 osób:

  • 3 cukinie ok 25-30 długości
  • sól

Pesto :

  • 2 doniczki bazylii (same liście)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki orzechów nerkowca (lub piniowych)
  • 100-150 ml oliwy z oliwek (dobry olej rzepakowy)
  • parmezan wegański (ok 80 g) lub zwykły jak możecie
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki pesto wrzucamy do misy blendera (thermomixa) i miksujemy, aż wszystkie składniki się rozdrobnią i wymieszają. Odkładamy do lodówki.

I wersja

Cukinię myjemy, osuszamy i robimy spaghetti (spiralizerem, temperówką do warzyw lub obieraczką julienne) cukinię przekładamy na sito, lekko solimy i mieszamy. Zostawiamy na ok 1-2 godziny, aż nadmiar wody spłynie. Następnie lekko doduszamy na sicie, aby pozbyć się reszty wody, która nie spłynęła. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię (z oliwą) mieszamy chwilkę ok 2-4 min, można dodać kawałek pokrojonego cienko pora. Wykładamy na talerze, polewamy pesto, posypujemy lekko parmezanem i zajadamy. Do tego świetnie pasuje pierś z kurczaka na parze, wcześniej zamarynowanego też w tym samym pesto. Polecam.

II wersja

Jeżeli lubimy smak świeżej cukinii , wystarczy tylko zrobić z niej spaghetti i wymieszać z pesto. Bez smażenia, lekko i zdrowo 😉

Smacznego!

Dodaj komentarz