Surówka z kapusty i marchewki

Tradycyjna surówka z kapusty i marchewki

Klasyczna surówka z dwóch niezwykle wartościowych składników, czyli z kapusty i marchewki, to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu, który pokochały miliony Polaków. Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez tego specjału na talerzu i nic w tym dziwnego. Połączenie tych wyjątkowych, smakowitych warzyw to doskonały sposób nie tylko na urozmaicenie posiłku, ale i na wzmocnienie swojego zdrowia.

Proste przygotowanie, doskonały smak

Aby przygotować surówkę, wystarczy pokroić lub zetrzeć na tarce o grubszych oczkach świeżą kapustę, a następnie dodać do niej przetartą marchewkę. Całość warto doprawić solą, pieprzem i świeżym, pokrojonym na drobno koperkiem oraz delikatnie pokropić cytryną. Idealnym dodatkiem, który wspomaga trawienie i zawiera cenne kwasy Omega-3, będzie olej lniany lub oliwa z oliwek. Proporcje składników należy skomponować według własnych upodobań, dzięki czemu zyskuje się gwarancję wyjątkowego smaku.

W zależności od ulubionej wersji surówki, można przez pokrojeniem namoczyć kapustę w letniej wodzie, aby uzyskać odpowiednią miękkość lub wzbogacić ją również o przetarte jabłko, cebulę, ocet winny oraz niewielką ilość cukru. Ponieważ surówka z kapusty i marchewki świetnie sprawdza się też jako przekąska, można śmiało spożywać ją zamiast tradycyjnego podwieczorku lub jako lekki i smaczny lunch w ciągu dnia.

Surówka doskonale smakuje w połączeniu z niedzielnym obiadem, tj. ziemniakami i mięsem, jako dodatek do dań z grilla oraz jako samodzielna przekąska.

Cenne źródło makroelementów oraz witamin

Najlepsze do przygotowania surówki będą oczywiście świeże warzywa wiosenne, które zawierają w sobie mnóstwo wartościowych składników odżywczych oraz cennych witamin. Wśród nich warto wymienić pochodzące z kapusty: witaminę A, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, regulujące i usprawniające pracę serca oraz układu nerwowego magnez i potas, jak również fosfor oraz mangan. Tymczasem marchewka to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, karotenoidów, w tym luteiny, likopenu, prowitaminy A (beta-karotenu) oraz flawonoidów. Ponadto marchewka dostarcza wielu witamin, w tym wit. C, B6, E oraz K.

Jak zatem widać, niepozorna surówka z kapusty i marchewki to nie tylko świetny dodatek, uzupełniający posiłek, lecz również niezastąpione źródło niezbędnych witamin oraz minerałów. Jedną z największych zalet tej pysznej przekąski jest krótki czas przygotowania i niewielka ilość składników, potrzebnych do jej skomponowania.

Składniki:

  • ćwierć główki białej kapusty
  • jedna duża marchew
  • olej lniany lub oliwa z oliwek
  • pęczek koperku
  • cytryna
  • pieprz, sól