Szybka sałatka do pracy z komosą

Szybki sposób na zrobienie sobie sałatki, która będzie pożywna, smaczna i dająca uczycie sytości na dłużej. Można włożyć wszystko warstwowo do słoika, a w pracy tylko polać sosem. Naprawdę smaczna, polecam 😉

Składniki na 1 osobę:

  • 1 ugotowane jajko
  • 50 g mieszanki sałaty
  • 4 rzodkiewki
  • 2-4 łyżki ugotowanej schłodzonej komosy ryżowej (u mnie mieszanka białej i czerwonej)
  • 1 gałązka zielonej pietruszki

Sos:

  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1-2 łyżki wody
  • 1-2 łyżki oleju (może być zwykły rzepakowy, choć ja wolę ten z suszonych pomidorów)
  • 1 szczypta soli i czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich

Składniki sosu mieszamy i odstawiamy. Do słoika lub miseczki wkładamy kolejno sałatę, posypujemy ugotowaną komosą, kładziemy pokrojone rzodkiewki, jajko na 8 części i pokrojoną zieloną pietruszkę. Wszystko polewamy sosem…. i zajadamy 😉

Propozycje:

  • można użyć swój własny ulubiony sos,
  • do sosu można dodać kilka kropel miodu, bardzo uszlachetni smak,
  • wierzch sałatki można posypać uprażonymi wcześniej pestkami dyni, słonecznika lub innymi nasionami.

Smacznego!

 

2 komentarzy

  1. Jest co pochrupać 🙂 Pycha 🙂

  2. brzmi pysznie i zdrowo 😀

Dodaj komentarz