Szybki sposób na jabłecznik

Najszybszy sposób na pyszny jabłecznik. Polecam dla osób nie wprawionych w kuchni, zawsze się uda 😉 W sytuacji awaryjnej, gdy mają przyjść goście lada chwila ciasto wlatuje szybko do piekarnika i można jeść jeszcze ciepłe serwując z gałką lodów waniliowych. Pyycha.

Składniki na formę ok 22-34 cm lub większą tortownicę:

  • 200 g mąki pszennej typ 550-650
  • 3 jajka M
  • 30-40 g whisky, brandy, koniaku lub wina ew.
  • 120-140 g masła miękkiego
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej( jest mniej słona od zwykłej)
  • 100 g ksylitolu lub brązowego cukru

Wszystkie składniki (oprócz jabłek) wrzucić do miski i wymieszać mikserem na gładką masę (TM 20s/obr.6). Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowane ciasto. Na ciasto poukładać przygotowane jabłka* nacięciem do góry i posypać lekko na wierzchu czym lubimy (np. cynamonem, cukrem, suszonym imbirem, galaretką z torebki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni C (grzałka góra-dół) pieczemy ok 35-40 min, sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy nakłuwając ciasto w dwóch, trzech miejscach.

*jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cztery części. Każdą ćwiartkę ponacinać lekko, uważać by nie przeciąć jabłka do końca. Jabłka włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Pozostawić na kilka minut by lekko zmiękły, nie mogą się rozpadać.

Smacznego!

Przepis pochodzi z przepisów thermomixa (lekko zmodyfikowany)

3 komentarzy

  1. Cudownie wygląda 🙂

  2. Szybkie i smakowite, tylko zrezygnowałabym z alkoholu 😀
    W sezonie na renety czy antonówki zrobię coś podobnego 😉

  3. Fajne takie pulchniutkie ciasto byśmy sobie zjadły 🙂

Dodaj komentarz