Szybki sposób na chleb gryczany bezglutenowy

Dobry chleb bezglutenowy, to taki, który na drugi dzień smakuje i się nie rozpada. Ten chleb jest jednym z moich ulubionych. Szybko się robi, smakuje i jest zdrowy.

Składniki:

  • 300 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki owsianej lub kukurydzianej i ryżowej (100g+50 g)
  • 1 opak drożdży suchych (ok 8 g paczuszka) lub świeżych ok 25 g*
  • 2-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy (lub cukier brązowy lub biały)
  • 1,5 łyżeczki soli himalajskiej ( zwykłej 1)
  • ciepła woda ok 500-600 ml
  • opcjonalnie (nasiona czarnego sezamu, nasiona chia lub dynia)

Mąkę, suche drożdże, siemię, cukier i sól mieszamy, następnie dolewamy stopniowo wodę i mieszamy łyżką, aż masa się połączy i nie będzie grudek. Każda mąka inaczej chłonie wodę dlatego wlewamy tyle wody, aby ciasto nie było za bardzo płynne, ale dało się mieszać łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30-40 min. Potem dodajemy nasiona i przekładamy do foremki (u mnie 30 cm na 10 cm) ja wykładam formę papierem do pieczenia, ale można tez naoliwić. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia ok 30 min. Nie pozwólmy za bardzo wyrosnąć ponieważ podczas pieczenia istnieje duże prawdopodobieństwo, że opadnie. Niech wyrośnie do wysokości formy. Następnie smarujemy odrobina mleka i robimy nacięcie. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni C (grzałka góra-dół) na ok 10-12 min potem wnętrze piekarnika spryskujemy wodną mgiełką (np. w dozowniku takim do kwiatów) i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C. Pieczemy, aż skórka będzie rumiana czyli ok. 40-45 minut.

*Jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw rozpuszczamy je w pół szklanki ciepłej wody (tej od chleba). Dodajemy 1-2 łyżki mąki gryczanej i czekamy, aż drożdże ruszą ok 10-15 min (będą na powierzchni bąbelki) i taki zaczyn dodajemy do mąki razem z resztą wody.

Smacznego!

5 komentarzy

  1. taki chlebek samo zdrowie 🙂

  2. Ostatnio robiłyśmy głównie wieloziarniste chlebki ale na taki też musimy się skusić 😀

    1. Polecam, bo łatwy i smaczny 😉

  3. Przydałby się teraz taki 😀

    1. Częstuj się 🙂

Dodaj komentarz