Uwielbiam pierogi, choć nie często robiłam je z mąki pszennej. Teraz jak odstawiłam gluten, na pierogi ochota była większa. Pewnie brak mącznych rzeczy 😉 Wiem, że nie łatwo pracuje się z mąką bezglutenową, kruszy się, dziwnie smakuje i pewnie dlatego odkładałam testy na później. Pierogi z kaszy jaglanej, które też robię są bardzo smaczne, choć wyczuwalny jest w nich smak kaszy, a nie każdy go toleruje – wolę je w wersji na słono, a ciasto na pierogi, które dziś chcę Wam przedstawić jest delikatne w smaku, bardzo smaczne i co najważniejsze szybko się robi. Na pewno Wam zasmakuje, moja familia była zachwycona. Oczywiście były to pierogi z mięsem, podsmażone na patelni razem z cebulką.
Składniki na 36 pierogów:
- szklanka mąki gryczanej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej lub tapioki
- łyżeczka soli himalajskiej
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- szklanka wrzącej wody
Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól, olej i pół szklanki wody. Mieszamy łyżką i dodajemy resztę wody. Mieszamy łyżką i nie przejmujemy się, gdy nie będzie się chciało wszystko połączyć w kulkę. Zostawiamy na chwilkę, aby nie parzyło w ręce. Blat lekko oprószamy mąką ziemniaczaną i wyrabiamy chwilkę ciasto. Dzielimy na cztery części i z każdej wałkujemy placek podsypując mąką. Wykrawamy kółka, nie muszą być bardzo cienkie (nie wpływa to na ciasto). Faszerujemy i wkładamy na osolony wrzątek (ja zawsze dodaję jeszcze trochę oleju do wody). Od momentu wypłynięcia gotujemy ok. 3-5 minut. Najsmaczniejsze (wg moich chłopaków) są podsmażone na patelni 😉
Smacznego!
czy pierogi się nadają do ugotowania następnego dnia?Czy trzeba zrobić ugotować i podgrzać?
najlepiej ugotować, rozłożyć na talerzy lekko skropić oliwą a na następny dzień podsmażyć 🙂
Z gryczanej muszą być mega 😀 Raz robiłyśmy tylko z niej ale za dużo jej dodałyśmy, bo ciasto nie dało się formować 😛
muszą być z dodatkiem ziemniaczanej lub tapioki. tak samo chleb 😉
nigdy takich nie robiłam! podoba mi się przepis:)
Polecam 🙂