Szybkie paszteciki do chleba

Pasztet to przekąska idealna do smarowania pieczywa. Możemy zrobić go własnoręcznie. Wówczas mamy pewność, że jemy zdrową żywność bez konserwantów i chemii. Dowiedz się zatem, jak zrobić pasztet krok po kroku, a także, jak zrobić paszteciki z chleba tostowego.

Szybkie paszteciki do chleba. Jak zrobić domowy pasztet z drobiu?

Składniki na domowy pasztet drobiowy:

  • Do zrobienia pasztetu z drobiu potrzebujesz całego kurczaka,
  • 300 gram serc kurzych,
  • podobną ilość kurzej wątróbki,
  • marchewkę,
  • seler,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek pora,
  • małą cebulę,
  • pół kostki masła,
  • bułkę,
  • 4 szklanki wody
  • 3 jajka.

Przygotowanie:
Obierz małą cebulę i opał nad palnikiem lub podpiecz trochę na suchej patelni. Kurczaka umyj i umieść w dużym garnku. Do garnka dołóż pokrojone wcześniej warzywa, czyli marchew, por, pietruszkę oraz podpieczoną cebulę. Dodaj przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa, liść laurowy, sól, pieprz. Przykryj garnek pokrywką i nastaw na wolny ogień. Gotuj przez około 90 min, nie podnosząc pokrywki. Po upływie tego czasu wyjmij kurczaka i zostaw do ostygnięcia. Odlej z garnka trochę powstałego rosołu, przyda ci się jako baza do pysznej zupy. Kolejnym krokiem jest włożenie do garnka z pozostałym rosołem i warzywami, podrobów. Serca oczyść z tłuszczu i nadmiaru żyłek, analogicznie postępuj z wątróbką. Gotuj przez około 20-30 minut pod przykryciem. Kiedy podroby się gotują, zdejmij w tym czasie mięso z kurczaka. Możesz wziąć też skórę do pasztetu lub możesz ją wyrzucić. Po 20 minutach wyłącz gotujące się podroby i wrzuć do garnka obrane mięso i kajzerkę. Odczekaj, aż bułka nasiąknie rosołem i wszystko zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj jajka i roztopione masło. Dodaj także pieprz i sól. Przygotowane wcześniej blaszki posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Umieść w nich masę i posyp wierzch majerankiem. Wstaw do piekarnika na około 90 minut i piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Jak zrobić paszteciki z chleba tostowego?

Z chleba tostowego można przyrządzić wiele pysznych dań. Wśród nich znajdują się muffinki, krokiety, bułeczki z nadzieniem oraz paszteciki. Dowiedz się, jak wykorzystać chleb tostowy i przygotować smakowite paszteciki z chleba tostowego z pieczarkami i serem.
Składniki:

  • Potrzebujesz 10 kromek chleba tostowego,
  • 350 gram pieczarek,
  • 100 gram mozzarelli,
  • jedną cebulę,
  • bułkę tartą do obtoczenia,
  • jedno jajko i zioła.

Przygotowanie:
Obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na oleju. Pieczarki umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski, dodaj podsmażonej cebuli oraz ziół, mogą być to zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie całość i podsmaż, do momentu, aż z pieczarek odparuje do końca woda. Pokrój chleb tostowy na małe paski i rozwałkuj. Podziel rozwałkowany chleb na kwadraty i zawijają w nie paski sera mozzarelli i farsz. Zwiń paszteciki. Obtaczaj je w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na średnim ogniu z każdej strony przypiekając. Wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Możesz je podawać z serowym sosem.
Oba przepisy, które znajdują się powyżej są łatwe w wykonaniu i niedrogie. Aby zrobić te potrawy, nie trzeba mieć szczególnych umiejętności kucharskich. Takie dania są sycące i smaczne. Domowy pasztet drobiowy możesz urozmaicić suszonymi pomidorami, a paszteciki z chleba tostowego, to świetna przekąską na sylwestra lub inną imprezę. Krokiety możesz łatwo podgrzewać w mikrofali lub podsmażać na patelni, ale także jeść na zimno. Są one doskonałą alternatywą dla kanapek.