Tagliatelle aglio olio e peperoncino

Tagliatelle aglio olio e peperoncino…. bardzo lubię, oczywiście najbardziej z klasycznym makaronem pszennym. Co to takiego?  To po prostu makaron z czosnkiem, papryczką chili i zieloną pietruszką, a wszystko skąpane w oliwie. Z racji odłożenia na jakiś czas mąki pszennej w szafkach pojawiły się makarony z mąk bezglutenowych, zresztą bardzo smaczne. Również i to danie smakuje nieziemsko z makaronem kukurydziano-ryżowym, a dodatek ostrej papryczki i aromatycznego czosnku otulonych w zielonej pietruszce nadaje daniu nowy smaczniejszy wymiar 😉

Jest po prostu jest pyszne.


Składniki:

• opakowania makaronu tagliatelle (może być bezglutenowy)

• 2 papryczki chili (bez pestek)

• 6 ząbków czosnku

• pęczek zielonej pietruszki

• pomidory suszone w oliwie kilka sztuk (można pominąć)

• 50-70 ml oliwy z oliwek (ja dałam olej rzepakowy z papryczką chili – było dość ostre)


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Czosnek kroimy nożem na drobną kosteczkę, papryczkę chili również. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy czosnek i papryczkę, ale nie za długo bo czosnek zrobi się gorzki jak się zbyt przesmaży. Dodajemy pokrojone pomidory, pokrojoną pietruszkę i dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i serwujemy ;-).

Smacznego !

tagliatelle aglio olio e peperoncono oqchnia11

tagliatelle aglio olio e peperoncono oqchnia111

7 komentarzy

  1. Przepyszna propozycja na kolację lub obiad 🙂

  2. Takie proste składniki, a taki fantastyczny efekt, za to kocham kuchnię włoską 🙂

    1. I jak to często bywa prostota wygrywa 😉

  3. Przepięknie to wygląda! Gdzie można kupić taki makaron?

    1. Ten na zdjęciu to prezent, tagliatelle kukurydziano-ryżowego jeszcze nie widziałam. Ale w sklepach internetowych ze zdrową żywnością jest wiele różnych rodzajów. Ja najbardziej lubię mieszany właśnie kukurydziano-ryżowy. Pozdrawiam

  4. Nie za bardzo lubimy oliwy w daniach ale trzeba przyznać, że ten makaron bardzo apetycznie wygląda 🙂

    1. Musiałybyście spróbować tego 😉

Dodaj komentarz