Tagliatelle z pesto z mizuny

Zakupiłam bardzo smaczną sałatę i od razu pomyślałam o zrobieniu pesto. Pesto bardzo smaczne o lekko ostrym smaku czosnku i delikatnie wyczuwalną zieloną pietruszką. Wszystko razem doprawione cytryną nadało naszemu daniu lekkości. Serdecznie polecam, jeżeli lubicie poznawać nowe smaki.

Składniki:

  • 150 g mizuny
  • 4 gałązki pietruszki natki
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 ml oliwy czosnkowej (lub olej rzepakowy)
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz i sól do smaku
  • 500 g makaronu tagliatelle (lub bezglutenowy)
  • pomidorki cherry (ok 3-4 szt. na talerz)

Zieleninę myjemy i odsączamy. Blenderem miksujemy na gładką masę mizunę, liście pietruszki, czosnek, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i schładzamy w lodówce na czas przygotowania makaronu.Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, ważne by był lekko twardy. Odlewamy wodę i dodajemy przygotowane pesto dokładnie mieszamy. Pomidorki przekrawamy na pół i kładziemy na makaron. Na wierzchu posypujemy startym serem grana padana lub innym ulubionym. Podajemy od razu.

Smacznego!

 

Pesto-z-mizuny-zioło-japońskie-oqchnia

5 komentarzy

  1. zaciekawił mnie ten przepis 🙂 Przyznam, że nie znałam dotąd tej japońskiej musztardy 🙂

  2. Nigdy nie jadłyśmy mizuny i jesteśmy ciekawe smaku 🙂

    1. Smak jest dobry 😉

  3. Pięknie wygląda na talerzu – lubię makarony w każdej wersji! 😀

Dodaj komentarz