Tarta z kremem jaglano-orzechowym

Jest to słodkie, które na pewno zrobię na nadchodzące święta, zresztą prosił mnie o to syn więc jakbym mogła odmówić 😉 Ciasto smakuje jak prawdziwe słodkie z cukierni, raczej nikt by się nie domyślił, że jest w nim kasza jaglana. Zostało mi też trochę kremu, z którego po dodaniu karobu (lub kakao) wyszła mi przepyszna nutella, którą można bez oporu zajadać. Ciasto jako zamiennik cukru posiada ksylitol, zamiast mleka krowiego ma kokosowe. Jedynie do spodu użyłam masła klarowanego, ale jeżeli możecie użyjcie zwykłego albo oleju kokosowego. Przepis z programu Kuchnia+ autorstwa Marty Dymek :-))

Składniki na krem:

  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego (real thai lub aroyd)
  • ¼ szklanki ksylitolu
  • Kilka kropli olejku waniliowego
  • Mała łyżeczka soli himalajskiej
  • ¾-1 szklanki masła orzechowego 100 %
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego

Kaszę jaglaną przelewam na sicie dwa razy wrzątkiem, następnie zalewam mlekiem kokosowym, dodaję ksylitol, olejek, sól i od momentu zagotowania, gotuję na bardzo małym ogniu pod przykryciem ok 20 min. (nie mieszamy łyżką kaszy!). Gdy kasza będzie już miękka zestawiamy z ognia i jeszcze gorącą blendujemy, następnie dodajemy masło orzechowe i blendujemy dalej dodając stopniowo mleko kokosowe, aż powstanie gęsta gładka masa (jak do sernika). Możemy na tym etapie spróbować jeżeli wyda Wam się za mało słodka można dosłodzić, ale trzeba wziąć pod uwagę jeszcze słodki spód. Tak przygotowana masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i odkładamy do przestygnięcia. Gdy przestygnie wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Gdy masa stężeje wylewamy przygotowaną polewę* na wcześniej schłodzony spód**. Odkładamy do lodówki najlepiej kosztować na drugi dzień.

**Propozycja na spód 1:

  • 300 g płatków owsianych
  • 50-80 g wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki ksylitolu
  • Ok 80-100 g masła klarowanego (lub zwykłego)

Płatki rozdrobnić w blenderze (ale nie na mąkę) dodać wiórki, ksylitol i masło (płynne lub bardzo miękkie) wszystko razem wymieszać (jeżeli będzie za sucha masa dodać masło) wyłożyć dno formy do tarty (ok 30cm średnicy) uklepać i włożyć do lodówki na min. godzinę.

**Propozycja na spód 2:

  • 300 g ciastek (oreo, ciastek zbożowych, lub innych Waszych ulubionych)
  • 60-80 g masła lub oleju kokosowego

Ciastka rozdrabniamy w blenderze dodajemy masło lub olej dokładnie blendujemy do połączenia składników i wykładamy dno tarty i do lodówki na min godzinę.

*Polewa:

  • ½ szklanki gęstej części mleczka kokosowego
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok 50 g)

Podgrzewamy mleko w garnuszku dodając połamaną czekoladę, gdy się rozpuści odstawiamy, aby przestygła i polewamy na schłodzoną wcześniej tartę z kremem, można posypać płatkami migdałów lub pokruszonymi orzechami.

Smacznego!

   

 

 

 

3 komentarzy

  1. Syn na pewno był wniebowzięty, bo my byśmy były <3

    1. Jasne, lubi wszystko co słodkie, a masło orzechowe w szczególności 😉

  2. brzmi baaardzo ciekawie i pysznie 😀 przy najbliższej okazji wypróbuje przepis 🙂

Dodaj komentarz