Tarta z kremem jaglano-orzechowym

Uwielbiamy szybkie i nieskomplikowane dania, to znak naszych czasów. Co raz większą uwagę przykładamy również do jakości pożywienia. Czy zgodzisz się ze mną, że idealna potrawa to taka, która jest smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu? Tarty to właśnie takie szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane potrawy. Można je tworzyć i urozmaicać na różne sposoby, świetnie smakują na słodko ale również w wersji wytrawnej. Tarta z kremem jaglano-orzechowym w wersji na słodko to forma podwieczorku albo śniadania. Bardzo dobrze smakuje również jako zdrowsza opcja deseru do herbaty.

Składniki na tarte:

  • Mąka pszenna 300 g, możesz użyć też innej.
  • Masło 150g
  • Jaja 2 sztuki
  • Cukier 1 łyżka, lub inny słodzik
  • Sól i pieprz

Składniki na krem jaglano-orzechowy

  • Kasza jaglana, 1 szklanka ugotowanej kaszy,
  • Orzechy laskowe niepełna szklanka,
  • Mleko roślinne pół szklanki, ja używam migdałowego,
  • Syrop klonowy lub cukier 3 lub 4 łyżki jeśli ma być słodsze,
  • Kakako 2 łyżki
  • Ekstrakt waniliowy 1 łyżka

Opcjonalnie można dodać do ciasta gruszki. O tym kiedy i gdzie je umieścić powiem w części opisującej wykonanie tarty.
Składniki na krem jaglano-orzechowy możesz modyfikować i wymieniać według swojego gustu. Kaszę możesz ugotować na mleku krowim jeżeli ci nie przeszkadza. Gotując kasze koniecznie nie zapomnij jej przed gotowaniem podprażyć na gorącej patelni lub przelać wrzątkiem, w przeciwnym, razie kasza może mieć gorzkawy posmak. Orzechy mogą stanowić mieszankę różnego rodzaju, sprawdzą się nie tylko laskowe ale również orzechy nerkowca i włoskie. Jeśli nie kupisz zmielonych, musisz zmielić je w domu za pomocą blendera.
Jeżeli zdecydujesz się na cukier pamiętaj, że syrop klonowy oprócz słodyczy nadaje również ciekawy smak całej masie. Wybierając cukier może się on znacząco różnić od tego z przepisu.

Wykonanie krok po kroku

  1. W pierwszej kolejności należy przygotować spód do tarty. W tym celu wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Powstałą kulę dobrze jest umieścić na 30 min w lodówce lub 10 min w zamrażalniku. Dzięki czemu łatwiej będzie ja wyłożyć w formie.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  3. Po tym czasie przygotuj formę do tarty. Możesz wysmarować ją masłem a następnie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim, formę o średnicy 25 cm. Przed włożeniem do piekarnika ponakłuwaj je widelcem. Piecz przez ok.25 min
  4. W tym czasie możesz przygotować krem. Najlepiej jeżeli kaszę ugotujesz wcześniej i do tego czasu zdąży trochę ostygnąć. Wszystkie składniki przenosimy do miski i mieszamy blenderem do uzyskania jednolitego kremu. Dzięki temu grudkowata konsystencja kaszy będzie niewyczuwalna. I być może pozwoli to cieszyć się jej smakiem nawet osobom, które nie przepadają za kaszą jaglaną.
  5. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i możemy poukładać na nim gruszki pokrojone w paski. Jeżeli decydujemy się na wersję bez owoców to w tym momencie na tarte wykładamy nasz krem jaglano-orzechowy.
  6. Prawie gotowe wkładamy do piekarnika na ok. 20 min, i pieczemy w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
  7. Wystudzoną tarte można udekorować wedle uznania lub pozostawić tak jak jest.

Tarta z kremem jaglano-orzechowym smakuje bardziej jako deser jednak z uwagi na główny składnik jakim jest kasza jaglana może stanowić podwieczorek lub zdrowe i sycące drugie śniadanie. Szczególnie dla zapracowanych miłośniczek zdrowej kuchni i aktywnego stylu życia. Jeżeli dodatkowo ozdobimy ją z wierzchu polewą czekoladową i owocami to być może posmakuje także dzieciom