Tarta z rukolą i cukinią

Pyszna tarta z cukinią i rukolą w roli głównej. Delikatna w smaku, a dzięki dodaniu ziół prowansalskich do ciasta smakuje trochę jak pizza. Co prawda sama nie jadłam (bo gluten) ale sama radość patrzeć jak szybko znika z talerza 😉 Zapraszam do wypróbowania.

Składniki:

  • opakowanie rukoli
  • 80 ml mleka lub śmietanki
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • ½ średniej cukinii
  • pieprz i sól do smaku
  • ser żółty do posypania (ok 100-150 g)
  • trochę szynki lub salami

Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy drobno (lub ścieramy na tarce o grubych okach) razem z jedną cebulą i podsmażamy na oleju. Odstawiamy do ostygnięcia. Rukolę dokładnie myjemy, odsączamy i blendujemy, pod koniec dodajemy jajka i śmietanę (lub mleko) przyprawiamy i chwilę miksujemy. Na przestudzone ciasto* wylewamy masę jajeczną, potem układamy cukinię z cebulą. Na wierzch posypujemy żółtym serem, kładziemy kawałki szynki i pokrojoną na cienkie w krążki cebulę. Zapiekamy w piekarniku ok. 25-30 min w temperaturze 180-190 stopni C.

*Ciasto na tartę składniki (można też użyć kupnego)

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • jajko
  • przyprawa prowansalska (można pominąć)

Zimne pokrojone masło dokładam do przesianej mąki, dodaję jajko, przyprawę prowansalską i sól. Wyrabiam dokładnie, ale dość szybko, nie należy go długo wyrabiać. Następnie schładzam w lodówce min. godzinę, ale może też leżakować całą noc. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta do wałka. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem, jeżeli nam się rozpadnie wystarczy wykleić kawałkami ciasta. Następnie robimy dziurki widelcem i wkładamy do piekarnika (180 stopni C) na 10-15 min do lekkiego zrumienienia. Wyciągamy lekko studzimy.

Smacznego!

tarta-z-rukoli-jajka-cebula oqchnia1

 

 

9 komentarzy

  1. idealna propozycja 😀

  2. Uwielbiam wytrawne tarty. Pycha 🙂

    1. Ja też, bardziej niż słodkie 🙂

  3. gdybym wyrzuciła rukolę to chętnie bym się skusiła 🙂 niestety nie lubię rukoli, ale pozostałe składniki pasują do siebie idealnie 🙂

    1. Też kiedyś nie przepadałam za rukolą. Ale jak widać coś się zmieniło 🙂

  4. Widziałam mąkę bezglutenową w sprzedaży, to jest jakieś wyjście : )

    1. Używam mąk bezglutenowych, ale akurat zrobiłam na pszennej jak kiedyś i co jest najlepsze moi chłopacy nawet nie zauważyli różnicy 😉

  5. A to przykre zrobić coś pysznego i samemu nie zjeść 🙁 Znamy to 🙁 Ale radość najbliższych jakoś to wynagradza 🙂

    1. Oj tak wiem ze wiecie 😉 no ale trzeba słychać lekarza. A i tak miło jak jedzą 🙂

Dodaj komentarz