Wegański serek z nerkowców

Tym razem robiłam sushi i potrzebny był „biały serek”. Oczywiście w sushi można zastąpić go majonezem, ale taki kremowy ser sprawdzi się wyśmienicie. Jeżeli chcemy by był delikatniejszy, zamiast wody z ogórków dodajemy trochę więcej soku z cytryny i rezygnujemy z czosnku taki można użyć do sushi. Wersję na kanapki można zrobić na wodzie z ogórków, dodając jeszcze ząbek czosnku.

Jest to bardzo podobny przepis do serka ze słonecznika , ale bardziej kremowy i delikatniejszy.

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie min 4-24h)
  • 1/3 szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1/3 szklanki wody po ogórkach kiszonych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki mleka roślinnego (opcjonalnie)
  • ząbek czosnku *
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Orzechy odsączamy z wody, wrzucamy do kielicha blendera lub thermomixa dodajemy płatki drożdżowe, wodę po ogórkach, sok z cytryny oraz sól i pieprz i blendujemy co jakiś czas zgarniając ze ścianek kielicha, do czasu aż serek będzie miał typową serkową konsystencję 😉

Gdyby był za gęsty dodajemy troszkę mleka roślinnego. Smakujemy, doprawiamy w razie potrzeby i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

* gdy kiszę ogórki dodaję mnóstwo czosnku i chrzanu, dlatego już do tego przepisu nie dodaję czosnku ponieważ woda po ogórkach ma sporo jego smaku 😉

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz