Zupa dyniowa z suszonymi pomidorami

Co prawda dynia króluje jesienią, ale ja wykorzystuję zapasy zrobione w zamrażalniku, wystarczy tylko wcześniej  upiec, zmiksować i puree zamrozić. Jeżeli ktoś nie lubi dyni (w tej zupie jest niewyczuwalna) może ją zastąpić batatem lub marchewką albo jednym i drugim jednocześnie. Do przyprawienia można użyć własną skomponowana mieszankę naszych ulubionych przypraw. Serdecznie polecam.

Składniki:

  • mała dynia (batat) ok 400 g lub 300 g gotowego puree*
  • 2 małe patisony lub cukinia
  • 4 średnie ziemniaki
  • rosół lub bulion ok. 300-500 ml
  • 3 suszone pomidory
  • 1/3 pęczka pietruszki
  • 1-2 garście świeżego szpinaku (umyty)
  • 2 frankfurterki
  • 1 kiełbasa wiejska większa
  • ząbek czosnku świeżego i kilka suszonych płatków
  • mała cebula
  • śmietanka 18-30 % (można pominąć)
  • papryka mielona ostra
  • gałka muszkatałowa (dobra szczypta)
  • przyprawa do drobiu deluxe (można pominąć)
  • sól i pieprz
  • mizuna do dekoracji lub inne ładne ziele 😉

Patisony i ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy z przyprawami do rosołu, natką pietruszki i solą do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy całość (odkładamy dwa ziemniaki na później) .Do gorącego rosołu dodajemy puree z dyni*, zagotowujemy i dodajemy szpinak. Na patelni podsmażamy kiełbasę, cebulę i dodajemy do zupy, frankfurterki kroimy i dodajemy do zupy (nie podsmażamy). Suszone pomidory i pozostałe ziemniaki kroimy i dodajemy do zupy. Na końcu doprawiamy czosnkiem, papryką, gałką muszkatałową oraz solą i pieprzem. Chwilkę wszystko razem gotujemy na małym ogniu na końcu wlewamy 2-3 łyżki śmietanki(można pominąć). Nalewamy na talerze dekorując liśćmi mizuny.

*Dynię myję,  kroję na osiem części i piekę w piekarniku do miękkości (180 stopni C ok poł godz.) następnie oddzielam miąższ od skórki i blenduje na gładką masę. Takie puree można wykorzystać do zupy lub ciastek albo zamrozić.

Smacznego!

DSC_1663

DSC_1660

12 komentarzy

  1. Zupy dyniowej nigdy nie odmówię 🙂

  2. […] Zupę pomidorowa z klopsikami, Zupa dyniowa z suszonymi pomidorami, […]

  3. Ja tez jeszcze do niedawna Mialam zapasy….Dyniowa lubie o kazdej porze roku!

    1. Ja jeszcze mam małą paczuszkę w razie czego na lato 😉

  4. Połączenie zupy dyniowej i suszonych pomidorów… mmm.. rozpływam się 🙂

    1. Do dyni pasuje wiele składników, ale to mi ostatnio najbardziej odpowiada 😉

  5. Wspaniała zupka, bardzo apetyczna 🙂

    1. Apetyczna i bardzo sycąca:-)

  6. Wygląda wybornie 😀

  7. Uwielbiamy zupy z dyni i na słodko i wytrawnie, więc taka wersja bardzo przypadłaby nam do gustu 🙂

    1. Ja też, choć jeszcze jakiś czas temu bym grymasila 😉

Dodaj komentarz