Zupa krem z kalarepy

Zupa krem z kalarepy od niedawna gości na naszym stole. Nie wiem czemu miałam wbite do głowy, że kalarepa to tylko obrana, na surowo i do przygryzania. No ale summa summarum, taka kalarepka na surowo, to oprócz zdrowotnych właściwości, „zabija” też łakomstwo 😉 , a kalorii wcale dużo nie ma 😉 Do diety niskokalorycznej można ją z powodzeniem włączyć.

Składniki:

  • 2 średnie kalarepy
  • 1/3 pora
  • 3 młode marchewki
  • 4 młode ziemniaki
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki młodego czosnku
  • 1-1,5 l bulionu
  • liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • śmietanka 100 ml (od 12%-30%) lub ser sałatkowy typu feta (ok 20-30 g)

Kalarepkę obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. To samo czynimy z marchewką, porem i ziemniaczkami. Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu, dodając także czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15-20 min. Na koniec wyjmujemy liść i ziele angielskie, blendujemy na gładko, dodajemy śmietankę lub ser, pieprz i sól do smaku. Dodajemy drobno pokrojony koperek i zajadamy. Ja dodatkowo doprawiłam świeżym tymiankiem.

Smacznego!

zupa-krem-z-kalarepy-1oqchnia

 

 

6 komentarzy

  1. Robiłam podobną smakowała wyśmienicie. Twoją też bym zjadła z ogromną ochotą 🙂

  2. Na surową kalarepę nasze brzuszki źle reagują ale jesteśmy ciekawe jakby to było z taką fajną kremową zupą 🙂

    1. Mam tak samo z surową 😉 a po zupie jest Okey

  3. Bardzo lubię zupy kremy, z kalarepki musi smakować wspaniale 🙂

    1. Oj tak, szybka i bezproblemowa, a jaka smaczna 🙂

Dodaj komentarz