Zupa krem z pieczarek

Bardzo lubię zupy wszelakie, choć jako dziecko wchodziła tylko w grę zupa pomidorowa 😉 no dobra jeszcze rosół. O tej porze roku, kiedy za oknem zimno, wietrznie talerz dobrej rozgrzewającej zupy ratuje „życie” i nasze samopoczucie. Tym razem padło na pieczarkową, która dawno nie gościła w naszym menu.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1 -1,2 bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 1-2  marchewki
  • 2 cebule
  • pieprz i sól do smaku
  • 100 ml śmietany

Pieczarki dokładnie myjemy i suszymy. Następnie  kroimy i smażymy na złoty kolor, wodę powstałą podczas smażenia odlewamy, ale nie wylewamy 😉 Cebulkę kroimy i podsmażamy. Do gotującego bulionu wrzucamy pokrojone ziemniaki i marchewkę, gotujemy ok 7-10 minut i dorzucamy pieczarki, cebulkę i odłożoną wodę po smażeniu pieczarek. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, blendujemy na gładko doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 5 min. Na koniec wlewamy śmietankę, można też dołożyć jeden serek topiony trójkąt. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

zupa-pieczarkowa-oqchnia

2 komentarzy

  1. Uwielbiam taką zupę <3

  2. Teraz to my praktycznie każdą zupę uwielbiamy (no może poza krupnikiem) 😀 Taki krem chętnie byśmy zjadły 😀

Dodaj komentarz