Zupa krem z groszku i imbiru

Haa, jaka jestem z siebie dumna. Moje dziecko, które raczej je wszystko (no oprócz groszku) zaczęło zajadać zupę z wielkim apetytem. Mamo, ale z czego ona jest , od niechcenia (niby) odpowiedziałam, że z zielonych warzyw. Na końcu po drugiej dolewce powiedziałam z wielką radochą, że było tam prawie pół kilo groszku zielonego. Hi hi udało się będzie jadł. Polecam Wam bo dodatek imbiru i selera naciowego nadał zupie nowego lekkiego tchnienia….

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 dymki z 10-15 cm szczypiorem
  • 100 g pora
  • 25 g imbiru
  • 100 g selera naciowego
  • 450 g mrożonego groszku
  • 600 g bulionu, rosołu lub wody (wtedy do wody dodajemy sól)
  • 70 g śmietany min 12%
  • 50 g oleju rzepakowego

Pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (oprócz selera i groszku) włożyć do garnka na rozgrzany olej i dusić ok 5-10 minut (thermomix rozdrobnić 4s/obr 4 potem 7 min/120stC/obr1) następnie dodać lekko rozmrożony groszek* i pokrojony seler naciowy, zalać bulionem i gotować ok 25 min (thermomix 25min/100 st C/obr1). Po tym czasie doprawić solą i pieprzem i zmiksować na gładki krem (thermomix 2min/obr 5-10 powoli zwiększając) Jeżeli nie mamy blendera o dużej mocy to po zmiksowaniu warto przetrzeć zupę przez sito.

Można podawać  z prażonymi pestkami słonecznika, posiekaną natką pietruszki lub podsmażonymi na patelni warzywami (marchewką i cukinią)

Smacznego!

*ja wyciągam groszek z zamrażalnika i przelewam na sicie gorącą wodą i wtedy wkładam do zupy.

 

2 komentarzy

  1. My też byśmy taką zupką z groszku nie pogardziły 😀

  2. Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Chętnie zjadłabym porcyjkę 🙂

Dodaj komentarz