Zupa pomidorowa z klopsikami

Zupa pomidorowa z klopsikami

Zupę pomidorową uwielbiamy. W każdym domu gospodyni robi ją na własny sposób, ale zawsze smakuje wyśmienicie. Ja do swojej zupy pomidorowej zawsze dodaję małe kotleciki, które doprawiam sezonowymi ziołami i warzywami. Tym razem przygotowałam kotleciki z indyka z dodatkiem mizuny (klik), jeżeli nie mamy można zastąpić zielona pietruszką lub bazylią.

Składniki:

  • 500 ml rosołu
  • 250 ml pasty z pomidorów*
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 5 łyżek zmielonej mizuny (może być pietruszka lub bazylia)
  • 1 mniejsze jajko
  • 1 łyżka z ketchupu
  • ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • pieprz i sól

Mizunę blendujemy drobno i dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Można też dodać ulubione przyprawy, wszystko zależy na co mamy w danej chwili ochotę. Dodajemy jajko i wyrabiamy, jeżeli nie jest zwarte dodajemy 1-2 łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej jak możemy). Następnie formujemy małe kuleczki i wrzucamy do gorącego rosołu, od momentu wypłynięcia gotujemy ok 5-7 min. Następnie wyjmujemy, dodajemy do rosołu przetarte pomidory, łyżkę pikantnego ketchupu oraz do smaku pieprz, sól, zioła prowansalskie i starty czosnek (można pominąć). Chwilę gotujemy i nakładamy na talerze razem z kotlecikami.

Smacznego!

*Pasta z pomidorów może być własnego bądź kupiona w sklepie. Jeżeli robimy sami wystarczy pomidory sparzyć, pokroić i podsmażać w garnku z małą cebulką (wcześniej przyrumienioną). Doprawić pokrojoną pietruszką zieloną , podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz solą i pieprzem. Mieszamy tak długo, aż sos zrobi się gęsty. Następnie dodajemy bazylię i blendujemy na gładką masę. Można zrobić więcej i zaprawić do słoików na zimę . Wierzcie mi sprawdza się znakomicie do zup, sosów lub do chleba. Niektórzy dodają trochę octu, ale ja to pomijam 😉

zupa pomidorowa z klopsikami

 

14 komentarzy

  1. Fajny dodatek do pomidorówki 😉 Od razu zupa odmieniona i już robi się niezwykła 😉

    1. Czasami zmiany są potrzebne 🙂

  2. strasznie mi narobiłaś ochoty na te klopsiki 🙂 buziaki

    1. Bardzo się cieszę 😉

  3. Pyszne zestawienie i świetnie wygląda. A u mnie też klopsiki z indyka : )

    1. Klopsiki, pulpeciki mogłabym jeść i jeść 😉

  4. jak ja się stęskniłam za pomidorówką…….. nie jadłam zupy chyba już z kilka lat…

  5. Świetny pomysł na urozmaicenie super dodatkiem klasycznej zupy pomidorowej 😀

    1. Oj tak, trudno się z Wami nie zgodzić 😉

  6. Te pulpeciki są tak zielone, że byłam pewna, że zrobiłaś je z jakichś zielonych warzyw czy sera i ziół 🙂

    1. Dałam dużo ziela 😉

  7. Nie jada się u mnie w domu zup z klopsikami (raz czy dwa mama zrobiła rosół z kołdunami z mięsem, ale nie przepadam za takimi, więc nie jadłam ;)). Ale pomidorowa chodzi za mną od dłuższego czasu. Muszę wyjąć słoik przecieru i nagotować 🙂

    1. Kołduny z mięsem w rosole to inna bajka 😉 ten kto lubi spaghetti po bolońsku pomidorową z klopsikami powinien zasmakować 🙂

  8. […] Zupę pomidorowa z klopsikami, Zupa dyniowa z suszonymi pomidorami, […]

Dodaj komentarz