Zupa tajska z kurczakiem i makaronem gryczanym

Jedna z moich ulubionych zup, dzięki połączeniu mleczka kokosowego, pasty curry i imbiru wszystko razem nadaje zupie naprawdę fenomenalny smak. Klasyczna zupa tajska będzie następnym razem, teraz wersja bardziej pod  „europejczyków” i dzieci, wyłączając oczywiście papryczkę chili, choć moje dziecko właśnie za ostry smak ją ceni 😉

Składniki:

  • bulion ok 600-800 ml
  • mleko kokosowe ok 200-400 ml
  • mała cukinia
  • pęczek cebuli dymki
  • papryka czerwona (można pominąć)
  • papryka chili pół lub cała zależy jaką lubimy ostrość (jeżeli dajemy czerwona pastę curry można pominąć, gdyż sama pasta jest już bardzo ostra)
  • pierś z kurczaka jedna duża lub dwie małe
  • żółte curry ze słoiczka dwie łyżeczki (lub czerwone)
  • pół łyżeczki tartego świeżego imbiru
  • 2,5 łyżki sosu sojowego
  • makaron nuddle gryczany do dań z woka

Wersja I (jednogarnkowa)

Do gorącego bulionu dodajemy pierś z kurczaka(dokładnie oczyszczona, pokrojona na kawałki) i gotujemy ok 10 min na wolnym ogniu. Jeżeli powstanie piana zbieramy łyżką cedzakową Warzywa myjemy i kroimy w cienkie słupki, dymki szatkujemy, wrzucamy pokrojone warzywa do zupy i gotujemy ok 5 min. Wlewamy mleko kokosowe i dodajemy przyprawy tj. curry, sos sojowy, sól do smaku i świeży imbir. Gotujemy jeszcze 5 min, dodajemy makaron i pokrojony szczypiorek. Odstawiamy z ognia i podajemy jak makaron zmięknie.

Wersja II (z podsmażaniem)

Na patelni chwilę podsmażamy kurczaka potem dodajemy dymki, paprykę, chili i starty imbir. Podsmażamy chwilkę i dodajemy cukinię i marchewkę. Po paru minutach wlewamy bulion i mleczko kokosowe, sos sojowy, curry i sól do smaku. Gotujemy chwilkę i dodajemy makaron ze szczypiorkiem.

Smacznego !

ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM OQCHNIA.PL1

MAKARON GRYCZANY ZUPA TAJSKA

ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM OQCHNIA.PL4

12 komentarzy

  1. Ostatnio u mnie była zupa tajska i bardzo nam smakowała. Dlatego muszę spróbować Twojej : )

  2. […] mrożenie, przydaje się kiedy mamy ochotę na szybką i zdrową zupkę np. w takie chłodne dni. Zupę tajską bardzo lubimy, a to jest taka jej namiastka z mlekiem kokosowym, pastą imbirowo-czosnkową i co […]

  3. Bardzo mnie ciekawi smak, więc pewnie w chwili weny kulinarnej skorzystam z przepisu 🙂

    1. Serdecznie polecam, ten kto spróbował raz pokocha te smaki 😉

  4. Bardzo lubię chińskie i tajskie jedzenie : )

    1. Ja mam swoje ulubione smaki, a kuchnia azjatycka jest ciekawa i warto z niej czerpać inspiracje 😉

  5. Mleko kokosowe w zupach sprawdza się po prostu genialnie 😀

    1. Można się w takich potrawach z mleczkiem zakochać bez pamięci 😉

  6. Czyli przyrządziłaś, coś specjalnie dla tych, którzy nie przepadają za ostrymi smakami. Z pewnością znajdzie się grupa docelowa, np w postaci dzieci. Podoba mi się zastosowanie imbiru w tym daniu. Coraz częściej stosujemy go w naszym menu, ale myślę, że jeszcze za rzadko. Kuchnia azjatycka ma to do siebie, że jest bardzo zdrowa. Pomimo tego, że większość ludzi żyjących tam do bogatych nie należy, to jednak ich stan zdrowia jest bardzo zadowalający. Czytałam, że najzdrowszą obórką termiczną jest stir-fry, która właśnie pochodzi z Azji południowej.

    1. My w domu uwielbiamy imbir, doskonale sprawdza się w sokach świeżo wyciskanych… podkręca smak, a oprócz tego ma mega dużo właściwości zdrowotnych 😉 Ta metoda gotowania o której piszesz jest o tyle fajna, że błyskawicznie przygotowuje warzywa i mięso, dzięki temu jest soczyste i wszystko co dobre jest zamknięte w środku 😉

Dodaj komentarz