Zupa z botwinki

Zupa z botwinki u nas w domu króluje od niedawna, kocham ją za ten smak… 😉 Do jedzenia botwinki zachęciła mnie kiedyś koleżanka z pracy, częstując swojej roboty zupką. Broniłam się jak mogłam 😉 i dobrze, że nie mam silnej woli bo po skosztowaniu jednej łyżki nie mogłam już przestać jeść. I Tylko się sobie dziwiłam jak wiele sezonów botwinkowych przeszło mi koło nosa. Dodam tylko, że buraki są jednym z moich ulubionych warzyw 😉

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki (buraczki wielkości młodych ziemniaczków)
  • 2 młode marchewki
  • 1/3 pora (lub jeden młody)
  • 1 l bulionu
  • pieprz i sól
  • 100 ml śmietanki (od 12-36%)

Od buraczków odcinamy zielone części i dokładnie myjemy. Buraczki, pora i marchewki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy ok 10-15 min. Liście od łodyżek odcinamy i różowe łodygi kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy o zupy.  Na sam koniec dokładamy pokrojone liście, śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe… podajemy. Można uwieńczyć naszą zupkę koperkiem, a dodając do gotujących buraków sok z cytryny nie stracą pięknego czerwonego koloru.

Smacznego!

 

 

3 komentarzy

  1. Uwielbiam! Ale jeszcze w tym roku nie gotowałam.

    1. Póki jest trzeba zrobić. My też bardzo lubimy 🙂

  2. Oj bardzo lubimy taką zupę 😀 Zdecydowanie nasze smaki 🙂

    Przypominamy, że u nas do jutra trwa konkurs 🙂 Wystarczy podesłać zdjęcie dania/deseru, który świetnie smakowałby z waflami Siejeje 🙂 Będzie nam miło jeśli weźmiesz udział 🙂

Dodaj komentarz