Bomby rumowe bajaderki na zdrowo
Trwający karnawał lub inne okolicznościowe imprezy najlepiej uczcić pysznymi deserami i słodkościami domowego wyrobu. Chociaż oferta lokalnych cukierni jest z pewnością imponująca i bardzo szeroka warto pokusić się o przygotowanie deserów we własnej kuchni. Zyskujemy wówczas pewność tego, że słodkości będą świeże, przygotowane z najlepszych składników oraz wysokiej jakości. Kupując gotowe ciasta, ciasteczka i desery najczęściej nie mamy takiej gwarancji ponieważ w składzie wielu z nich znajdziemy konserwanty, spulchniacze a nawet wzmacniacze smaku. Desery przygotowane samodzielnie są również “bezpieczne” dla alergików a to dlatego, że znamy skład deseru i eliminujemy potencjalne alergeny czy substancje uczulające.
Jednym z najpopularniejszych deserów przyrządzanych w okresie karnawału są bajaderki inaczej zwane “bombami rumowymi”. To wyrób ponadczasowy, który kojarzy i lubi każde pokolenie: zarówno starsi jak i młodsi.
Bajaderki kojarzą się właśnie z czasem imprez i radosnej zabawy a żadna domówka nie może obyć się bez nich. Dodatkowym atutem tych łakoci jest banalny sposób przygotowania oraz użycie prostych, naturalnych składników. Nie musimy również obawiać się o własną dietę ponieważ te rumowe bomby są przyrządzane zdrowo i smacznie.
Bajaderka to również ciastko bardzo “praktyczne” ponieważ możemy wykonać je z resztek ciasta, z pozostałości po muffinkach czy herbatnikach a nawet z zakalca. Jeżeli coś w kuchni nam się nie udało lub przygotowaliśmy zbyt wiele ciasta – nie musimy niczego wyrzucać, wystarczy przygotować bajaderki. Ponadto do przygotowania bajaderek możemy użyć naszych ulubiknych dodatków takich jak bakalie, wiórki kokosowe i inne. W tym przepisie przygotujemy bajaderki rumowe.
Składniki
Do przyrządzenia bajaderek potrzebujemy:
- 400 g ciasta biszkoptowego lub piaskowego,
- po dwie łyżki mocnej kawy i kakao,
- pięć łyżek rumu,
- trzy łyżki kremu czekoladowego (typu nutella),
- 100 g gorzkiej czekolady,
- łyżkę oleju
- do dekoracji potrzebne nam będą wiórki kokosowe.
Przygotowanie
Ciasto kruszymy w dużej misce, dodajemy kawę, kakao, rum oraz krem czekoladowy (nutellę) a następnie wszystkie składniki mieszamy.
Powstała masa będzie nam potrzebna do uformowania bajaderek więc musi mieć odpowiednią konsystencję. Jeżeli jest za sucha, dodajemy więcej kawy, rumu albo kremu zaś jeżeli jest mokra – dosypujemy więcej ciasta albo kakao. Formujemy kulki.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem w garnku albo rondelku. Mieszamy do momentu, w którym uzyskamy gładką konsystencję.
Uformowane kulki (bomby) oblewamy czekoladą i ozdabiamy wiórkami kokosowymi. Bajaderki będą gotowe do spożycia gdy czekolada ostygnie. Smacznego!