Najlepszy przepis, na smaczne ciasteczka bez glutenu. Jak zrobić niskokaloryczne łakocie?

Nietolerancja glutenu, to uciążliwa przypadłość, która polega na nieprzyswajaniu przez organizm białek roślinny, czyli gluteniny i gliadyny. Znajdują się one między innymi w pszenicy, owsie oraz życie, dlatego to właśnie tych zbóż, powinni unikać Ci, którzy borykają się z nietolerancją glutenu.
Produkty bezglutenowe, stały się również bardzo modne, dlatego każdego dnia, przybywa wiele smacznych dań oraz deserów, pozbawionych glutenu. Co jednak zrobić, gdy mamy ochotę na ciasteczka, a w pobliskim sklepie lub cukierni, nie ma w tym momencie produktów pozbawionych glutenu? Najlepiej zrobić domowe ciasteczka, które są zdrową alternatywa dla łakoci, sprzedawanych w sklepie.

Jeśli zastanawiasz się jak schudnąć w nowym 2023 roku przeczytaj recenzję suplementu na odchudzanie Fatoslimin: https://www.poznaj3miasto.pl/fatoslimin/

Domowe ciasteczka bez glutenu, które zrobisz w parę minut Sprawdzony przepis, który zawsze się uda!

Ciasteczka, nie muszą być trudne do przygotowania. Wystarczy kilka produktów, które najczęściej mamy w domu, by powstały wspaniałe, smaczne i zdrowe ciasteczka, w dodatku bez glutenu. Domowe ciasteczka, są również doskonała alternatywą, na niezapowiedziane odwiedziny znajomych. Jak je zrobić?
Do wykonania domowych ciasteczek bez glutenu potrzebne jest:

  • 300 g dyni surowej, obranej dyni
  • 1 banan
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka oleju
  • ewentualnie cukier raz cynamon do smaku.

Sposób przygotowania:

Dynie obrać, upiec w piekarniku, następnie zblendować, na gładą masę. Przełożyć do większej miski. Następnie zblendować banana, jabłko oraz siemię lniane, dodać cukier oraz cynamon i porządnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do dyni, dosypując płatki owsiane, oraz dolewając olej, oraz ponownie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nałożyć dużą łyżką ciasto, i delikatnie je spłaszczyć, formując w ten sposób nierówne ciasteczka.
Piec w temperaturze 170 stopni, przez około 30 minut, aż ciasteczka zarumienią się. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, na przykład w puszcze na łakocie, lub słoiku. Taki sposób przechowywania, pozwoli zachować świeżość na dłużej.

Ciasteczka owsiane z dynią, są smaczną oraz zdrową przekąską. Można dodać do nich ulubione ziarna, na przykład łuskany słonecznik, sezam, orzechy ziemne czy włoskie. Ze względu na niską kaloryczność, mogą zajadać się nimi osoby, które przebywają na diecie odchudzającej.
Sposób przygotowania ciasteczek jest bardzo prosty oraz szybki. Dyniowe ciasteczka bez glutenu, nadają się na co dzień, jak i na różnego rodzaju przyjęcia, dlatego zachęcamy do skorzystania z tego prostego przepisu.