Suszone lub pieczone chipsy z cukinii. Jak zrobić?
Chipsy warzywne to nowy sposób na zdrowe przekąski. Można je robić z wielu warzyw, które nadają się do surowego spożycia. Najciekawszą propozycją warzywną są chyba chipsy marchewkowe, jarmużowe czy właśnie cukiniowe. Są to na tyle wdzięczne warzywa, że można je spożywać na wiele sposobów. Dodatkowo, jeśli chcemy urozmaicić chipsową przekąskę, możemy zastosować dodatki takie jak suszone buraki czy korzeń pietruszki. Przepisów jest wiele, jednak w tekście zostaną przedstawione dwa najprostsze i najszybsze sposoby na takie chipsy z cukinii.
Suszone lub pieczone chipsy z cukinii – czas przygotowania:
Chipsy suszone: 2-4 godziny
Chipsy pieczone: 1-1,5 godziny
Porcja dla 2 osób
Suszone lub pieczone chipsy z cukinii – składniki:
- 2-3 młode cukinie
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- ½ szklanki mąki
- Zioła prowansalskie
- Sól, pieprz
- 2-3 łyżeczki oleju
Chipsy pieczone
Cukinię pokroić na dość duże plasterki. Młode cukinie nie muszą być obierane ze skórki, gdyż ta jest miękka i smaczna. Warto by miały 1-2 cm grubości, gdyż podczas pieczenia stracą na objętości. Ze względu na dużą zawartość wody trzeba znacznego czasu, by cukinia nabrała chrupkości. Do miseczki wlać olej, wsypać czosnek, zioła (mogą to być każde inne ulubione zioła), sól i pieprz dodać do smaku. Taką marynatą należy zalać pokrojoną cukinię, dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny, by się zamarynowała.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni, grzanie powinno być ustawione na górę i dół. Należy naszykować płaskie naczynie, na które wsypiemy mąkę do obtoczenia cukiniowych talarków. Każdy talarek obtoczyć mąką. Chipsy cukiniowe najlepiej piec na papierze do pieczenia, gdyż wtedy unikniemy ich przypalenia. Jeśli mamy już nagrzany piekarnik to możemy wkładać nasze chipsy do pieczenia.
Pieczenie powinno trwać od 1 do 2 godzin, w zależności od tego jaki efekt spieczenia na chipsach chcemy uzyskać. Im bardziej chrupkie mają być, tym dłużej powinny pozostać w nagrzanym piekarniku.
Chipsy suszone
W odróżnieniu od chipsów pieczonych, te suszone są mniej kaloryczne, gdyż nie używa się oleju w procesie suszenia. Oczywiście talarki cukiniowe powinny być nieco grubsze (2-3,5 cm), gdyż cukinia po wysuszeniu ma tylko kilka milimetrów grubości. Suszenie oczywiście trwa nieco dłużej, dlatego warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt.
Najlepsza do suszenia warzyw będzie suszarka elektryczna, która swoim nawiewem sprawia, że warzywa stają się chrupkie już po kilku godzinach intensywnego osuszania. Niestety, jest to pewien wydatek, ale dzięki swojej multifunkcjonalności suszarki elektryczne do żywności mają wielorakie zastosowanie.
Przed suszeniem warto naszą cukinię wymieszać w misce razem z przyprawami. Cukinię pokrojoną w talarki, układamy ciasno na tackach, które ma każda suszarka w zestawie. Dzięki temu przepływ powietrza będzie mógł się rozejść po każdym cukiniowym kawałku. Suszarka powinna “wyciągnąć” wilgoć już po 2-3 godzinach suszenia. Analogicznie, tak jak w piekarniku, im dłużej suszymy, tym bardziej chrupkie stają się nasze chipsy cukiniowe. Ten przepis idealnie nada się dla osób na diecie i nie tylko.
Smacznego!