Świetny przepis na kolację dla dwojga, czyli tagliatelle z pesto z mizuny.
Podstawą romantycznej kolacji dla dwojga jest dobre jedzenie.
W dzisiejszych czasach niewiele osób ma czas na tworzenie kulinarnych dzieł sztuki, dlatego najlepsze są przepisy na proste i przede wszystkim szybkie dania, które jednocześnie wyglądają efektownie. Jednym z nich może być tagliatelle z pesto z mizuny. Potrawa ta nie sprawia większych trudności w przygotowaniu nawet dla zupełnych laików. Mizuna to japońska sałata o zielonych liściach, które mają neutralny smak. Niektórym kojarzy się on na przykład z młodą kapustą pekińską. Liście są soczyste na co wskazuje też nazwa tej rośliny, albowiem z japońskiego słowo mizu oznacza wodę. Dzięki temu z tego rodzaju sałaty można uzyskać bardzo dobre pesto.
Jak przygotować zachwycające danie z mizuną?
Należy zacząć od ugotowania makaronu al dente. Do wody trzeba dodać szczyptę soli, a jeśli chcesz by tagliatelle miało bardziej wyrazisty smak to możesz do gotującej się wody dodać kostkę rosołową lub warzywną, ale nie należy przesadzać z ilością przypraw, ponieważ znajdą się one również w samym pesto. Kolejnym etapem będzie przygotowanie pesto z mizuny. Do tego potrzebny jest dobry moździerz, w którym po pierwsze należy rozgnieść czosnek. Dzięki niemu potrawa nabierze nieco ostrzejszego smaku. Następnie powinno się stopniowo dodawać liście mizuny oraz oliwę z oliwek. Ostatecznie powinna powstać gładka masa, którą można dodatkowo przyprawić solą, pieprzem, a nawet bazylią czy rozmarynem. Niektóre osoby wolą po prostu dodać przyprawioną oliwę z oliwek. Jest co najmniej kilka jej rodzajów na rynku, więc za każdym razem pesto może smakować inaczej. Na koniec nakłada się gorący makaron oraz pesto na płaski talerz a na górę warto dodać ser. Najczęściej używa się parmezanu startego na drobne kawałeczki. Jeśli zostanie jeszcze chwila czasu przed podaniem potrawy można pokusić się o ozdobienie talerza. W tym przypadku na pewno sprawdzą się suszone płatki róży, które swoim czerwonym kolorem ożywią i rozweselą kompozycję. Takie danie zachwyci nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia, a trzeba dodać, że jego przygotowanie to maksymalnie pół godziny, ponieważ w czasie gdy gotuje się makaron, kucharz śmiało może zająć się przygotowaniem pesto. Oczywiście dla tych, którzy mają czas i większe doświadczenie w kuchni dobrym rozwiązaniem będzie samodzielne przygotowanie makaronu, aczkolwiek wymaga to cierpliwości, znajomości przepisów na dobre tagliatelle oraz znalezienia wysokiej jakości składników. Koszt opisanej potrawy to około 20 złotych dla dwóch osób, więc za niewielkie pieniądze można zjeść przepyszna kolację.