Sernik z malinami

Popularność serników

Serniki to jedne z najpyszniejszych i najczęściej wypiekanych ciast. Nie wyobrażamy sobie bez nich świąt czy przyjęć urodzinowych lub imieninowych, a konkurować w rankingach popularności mogą z nimi chyba tylko szarlotki ! Występują w różnych wersjach, zarówno pieczonych jak i przygotowywanych “na zimno”. Mogą być podawane z towarzyszeniem świeżych owoców, doskonale komponują się z pyszną czekoladą. Znane są na całym świecie, przybierając różne formy w zależności od kontynentu. Wypiekane były już w starożytnym Rzymie, a stamtąd rozprzestrzeniły się na resztę Europy i w rezultacie na resztę świata.
Nasz przepis prezentuje niezwykle puszysty sernik na spodzie zrobionym z kakaowych herbatników. Jego wierzch udekorowany jest świeżymi malinami (można użyć także owoców z mrożonki). Z pewnością takie ciasto przypadnie do gustu naszym domownikom oraz gościom.

Przepis na sernik z malinami

Składniki na sernik:

  • 1 paczka (ok. 170 g) kruchych herbatników kakaowych
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • ćwierć kilo cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Na wierzch potrzebować będziemy:

  • 400 g malin (mogą być zamrożone. Przed użyciem należy je rozmrozić i odlać nadmiar soku)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki do przygotowania sernika powinny mieć temperaturę pokojową.

Na początek wykładamy dno okrągłej tortownicy (średnica 24 cm) papierem do pieczenia. Na jej dnie układamy pokruszone herbatniki, dość grubą warstwą, jedne na drugich.
W dużej misie umieszczamy 1/4 ilości sera, wsypujemy 1/3 ilości cukru oraz całość mąki ziemniaczaną. Na średnich obrotach miksujemy 3 minuty, a następnie dodajemy jajka, resztę sera i cukru, cukier wanilinowy. Tym razem kiksujemy na najwyższych obrotach, około minuty. Po tym czasie wlewamy do masy śmietankę i raz jeszcze miksujemy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Gotową masę przelewamy do tortownicy na wyłożoną warstwę ciasteczek.
Tortownicę należy zabezpieczyć owijając ją dookoła szczelnie folią aluminiową, ponieważ sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej. Folia aluminiowa zapobiegnie przedostawaniu się wody do wnętrza tortownicy.
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Naszą zabezpieczoną tortownicę umieszczamy w innej, większej, lub na blaszce do pieczenia o wysokich brzegach. Wstawiamy całość do piekarnika i do zewnętrznej formy wlewamy wrzątek (na wysokość około 3 cm). Zamykamy piekarnik i pieczemy przez około godzinę. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy sernik z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia po uprzednim delikatnym usunięciu folii aluminiowej z formy. Sernik powinien dokładnie odparować. Dla lepszego efektu można go schłodzić w lodówce – wtedy łatwiej nam będzie usunąć papier do pieczenia ze spodu ciasta.
Gdy sernik dobrze już przestygnie przystępujemy do wykonania dekoracji z malin. Mrożone owoce rozmrozić i odlać z nich nadmiar soku. Odłożyć około 1/3 porcji owoców i zmiksować je blenderem a następnie przetrzeć owoce przez gęste sitko, aby zebrać możliwie jak najwięcej pesteczek. Masę malinową przelewamy do garnuszka, wsypujemy cukier wanilinowy i następnie całość gotujemy. Do masy dodajemy sok z cytryny wymieszany z mąką ziemniaczaną, całość dokładnie mieszamy aż do połączenia składników, cały czas gotując na małym ogniu. Gdy mus malinowy zgęstnieje, wylewamy go na nasz sernik a z reszty malin tworzymy na wierzchu ciasta dekorację. Możemy też przyozdobić sernik zielonymi listkami, np. mięty.