Szybki sposób na chleb gryczany bezglutenowy
Sposobów na przygotowanie bezglutenowego chlebka z kaszy gryczanej jest wiele, jednak w tym artykule przedstawię mój ulubiony sposób na przygotowanie pysznego i szybkiego chlebka. Wykonany chlebek jest pyszny, wilgotny, a przede wszystkim bezglutenowy, co na pewno ucieszy wszystkich, którzy są na diecie bezglutenowej lub cierpią na nietolerancję glutenu.
Co należy przygotować, czyli potrzebne składniki
Do przygotowania jednego chlebka w jednej keksówce potrzebne Ci będą następujące składniki:
- około 2 i pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej,
- 3 szklanki wody dobrej jakości, może być to woda filtrowana,
- jedna łyżeczka soli,
- około jedna szklanka ziaren, ważne, aby były to ziarna przez was lubiane.
Pieczemy chlebek, czyli przygotowanie chlebka
Na początku dokładnie płuczemy kaszę w sitku, następnie przesypujemy ją do miski. Najlepiej, aby kasza znalazła się w misce wieczorem, gdyż potrzebna nam będzie potrzebna za dwa dni od rana. Stąd też pieczenie chlebka będzie możliwe dopiero po dwóch dniach. Należy pamiętać, aby miskę przykryć ręcznikiem lub ściereczką. Kilka razy dziennie kaszę należy przemieszać drewnianą łyżką.
Po dwóch dniach kaszę miksujemy razem z wodą, delikatnie odlewając trochę wody, aby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie. Kiedy zmiksujemy na gładką masę dodajemy sól oraz ziarna i całą mieszankę ulubionych ziaren i pestek.
Przygotowujemy metalową keksówkę. Natłuszczamy ją olejem i wysypujemy płatkami owsianymi. Do przygotowanej w ten sposób formy przelewamy ciasto wykonane z kaszy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 12 godzin.
Ustawiamy piekarnik na około 180 stopni i pieczemy chlebek przez około półtora godziny. Można wstawić formę z ciastem już do chłodnego piekarnika, aby jeszcze delikatnie urosło, zanim zacznie się piec.
Po upieczeniu chlebka, wyciągamy formę i chłodzimy chlebek na metalowej kratce. Chlebek, gdy tylko się ochłodzi jest gotowy do spożycia. To jest ten najlepszy moment całego pieczenia, gdy możemy delektować się własnoręcznie przygotowanym posiłkiem, w tym wypadku pysznym chlebkiem z kaszy gryczanej.
Podsumowanie
Własne wypieki zawsze pozostaną w sferze moich ulubionych czynności kuchennych, szczególnie kiedy mam gości. Warto zaskoczyć rodzinę i znajomych pysznym chlebem wykonanym własnoręcznie. Na pewno sprawi to niesamowite zaskoczenie wśród gości, szczególnie kiedy spróbują, jakie pyszne wypieki im serwujesz. Gwarantuję, że zasmakuje nawet największym niejadkom chlebka, gdyż jest on naprawdę pyszny.