Ketchup – TOP 5 propozycji wykorzystania

Śmiało możemy stwierdzić, że ketchup to najpopularniejszy sos na świecie! Chyba w każdej kuchni znaleźć można co najmniej jedną butelkę tego charakterystycznego sosu. Oprócz doskonałego smaku ketchup to także źródło witamin, potasu i przeciwutleniaczy – warto zatem wprowadzić go do swojego menu. Zastanawiasz się, jak wykorzystać ketchupy? Poznaj TOP 5 zastosowań i ciesz się doskonałym smakiem na co dzień!

Ketchup – dodatek do dań i przekąsek

Czasem po prostu nie ma co kombinować – ketchup solo w roli dodatku sprawdza się idealnie! To sos, który doskonale pasuje do kanapek, zapiekanek, burgerów, hot dogów, tostów, dań z grilla… Ketchup premium to wyśmienity, wyrazisty smak, który nie potrzebuje żadnych dodatkowych wzmacniaczy. Nie zawsze więcej znaczy lepiej. Jeśli szukasz uniwersalnych dodatków do dań i przekąsek, postaw polski ketchup na pierwszym miejscu. To sos, który lubią wszyscy! Dzięki niemu nawet zwykła kanapka z serem czy kiełbaska z ogniska staną się wyśmienitą przekąską. Jeśli nie wiesz, jaki sos wybrać, po prostu sięgnij po znane i lubiane ketchupy – to zawsze strzał w dziesiątkę.

Cukinia z keczupem

Baza dla sosów

Nie musisz być szefem kuchni w renomowanej restauracji, by tworzyć swoje własne kompozycje! W każdej kuchni jest miejsce na eksperymenty i szczyptę fantazji. Najlepszy ketchup będzie świetną bazą dla wielu sosów. Jeśli dodasz do niego ostre przyprawy lub sos chili, zyskasz ostrą, wyrazistą kompozycję; łagodniejsze sosy nabiorą z kolei nieco charakteru dzięki odrobinie ketchupu. Najprostszy mix, który zaskakująco dobrze pasuje do wszystkich dań to po prostu… ketchup i majonez! Takie połączenie uratuje każdą przyrządzaną naprędce sałatkę – nawet jeśli nie masz zbyt wielu składników w lodówce, możesz przyrządzić z nich pyszną przekąskę. Nie bój się odkrywania nowych smaków i tworzenia nowych receptur. Kto wie, może stworzysz swój autorski sos, który okaże się prawdziwym przebojem wśród rodziny i znajomych?

Ketchup – wyśmienita marynata

Aromatyczny polski ketchup to doskonała marynata! Zaprawa z ketchupu połączonego z cebulą, czosnkiem, musztardą lub miodem idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs z grilla, ale nie tylko. Ketchupowa marynata to wyśmienity sposób na przyrządzanie karkówki, schabu czy kurczaka. Bez problemu przyrządzisz ją samodzielnie – zwykle składa się ona ze składników, które znaleźć można w każdej lodówce i szufladzie z przyprawami. Miłośnikom słodszych smaków z pewnością przypadnie do gustu marynata z ketchupu, miodu, oleju i przypraw – na przykład mielonej papryki. Jeśli zamiast łagodnego wybierzesz ketchup pikantny, słodki miodowy smak zostanie przełamany odrobiną ostrości. Pamiętaj, że zarówno mięso, jak i tofu powinny leżeć w zalewie co najmniej kilka godzin, by zyskać pełnię smaku.

Ketchup Premium nr VII Fanex

Dodatek do zup

Aromatyczny ketchup pomoże uratować smak zbyt mało wyrazistej zupy. Wystarczy dodać kilka łyżek, by zupa pomidorowa nabrała smaku. Ketchupy możesz wykorzystać nie tylko do zup na bazie pomidorów. Przydadzą się również jako dodatek do kremu z papryki, aromatycznej zupy – gulaszu czy greckiej fasolady. Najlepszy ketchup ma w swoim składzie starannie wyselekcjonowane pomidory oraz bogatą kompozycję przypraw, dzięki czemu może z powodzeniem zastąpić koncentrat pomidorowy. Jeśli czujesz, że Twojej zupie brakuje smaku i wyrazistości, sięgnij po ratunek i dodaj do niej wyśmienity ketchup łagodny lub pikantny!

Ketchup – dekoracja dań i przekąsek

Najlepsze potrawy nie tylko smakują wyśmienicie, ale również pięknie się prezentują. Nie bez powodu specjaliści uważają, że jemy oczami, a dania, które ładnie i apetycznie wyglądają, po prostu smakują nam bardziej. Estetycznie wyglądające jedzenie zachęca do spróbowania – z tego faktu korzystają najznakomitsi szefowie kuchni oraz… rodzice niejadków. Zdarzyło Ci się przygotowywać pyszny i zbilansowany posiłek, a potem długo namawiać dziecko do jedzenia? Jeśli chcesz zachęcić pociechę do próbowania nowych rzeczy lub zjedzenia pożywnego śniadania, ketchup będzie Twoim sojusznikiem! Wystarczy kilka kropli, by zwykłe jajka na twardo zmieniły się w zamieniły się w urocze muchomorki, a prosty wzorek na kanapce z serem poprawi humor i zachęci do jedzenia. Po ketchupy warto także sięgnąć podczas przygotowywania imprezowego menu – dzięki nim nie tylko podbijesz smak, ale również ozdobisz w oryginalny sposób dania i przekąski.