Zupa krem z groszku i imbiru
Zupa bagienna czyli zielona zupa z groszku to chyba jeden z najbardziej znanych przepisów serwowanych w sieci. Jedną z gwiazd kulinarnych programów, Nigella Lawson, powiedziała kiedyś, że nie ma nic lepszego jak prosty i smaczny posiłek na deszczowy i szary dzień. I takim właśnie przepisem jest przepis na zupę krem z groszku i z dodatkiem imbiru! Jest to jedna z tych zup, które nie tylko rozgrzewają, ale są lekkie i bardzo proste do wykonania! Dzięki swojej prostocie i szybkości wykonania możemy cieszyć się posiłkiem już nawet po trzydziestu minutach. Porcja w przepisie została przewidziana dla 2-3 osób, z możliwością wzięcia dokładki!
Porcja: 2-3 osoby
Trudność przygotowania: łatwy
Czas: 30-45 minut
Składniki:
- 1,2l wody lub bulionu warzywnego
- 2 puszki groszku zielonego lub 1 paczka mrożonego
- 1 marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1 mały kawałek imbiru
- 1 pęczek szczypiorku z cebulki dymki
- Sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie
- 3-4 łyżki suszonej włoszczyzny
- 1 łyżka karmelizowanej cebuli
- 1 bulionetka lub kostka z koncentratem bulionu warzywnego dla wzmocnienia smaku
Wodę wlać do wcześniej przygotowanego garnka, wsypać satysfakcjonującą nas ilość groszku. Im więcej go dodamy, tym gęstsza będzie zupa. w międzyczasie marchewkę, pietruszkę obrać i wrzucić do gotującego się groszku. Imbir dodać na sam koniec. Może być starty lub pokrojony w kostkę. Zupa nabierze wtedy wyrazistego, ostrego smaku. Jeśli mamy, zamiast wody możemy użyć bulionu warzywnego lub mięsnego. Groszek gotować do momentu, kiedy będziemy mogli marchewkę i pietruszkę przełamać na pół. Opcjonalnie można dodać suszonej włoszczyzny, która wyciągnie nam nadmiar wody, a i przyspiesza gotowanie.
Całość gotować około 15-20 minut, aż do całkowitej miękkości wszystkich składników. Po ugotowaniu zblendować zawartość naczynia, aż do uzyskania jednolitej masy. Dopiero teraz można dodać soli i pieprzu do smaku. Jeśli lubimy Ostrzejsze potrawy możemy dodać większą ilość startego imbiru tuż po zblendowaniu zupy.
Opcjonalnie można jak najbardziej dodać karmelizowaną cebulę, co znacznie złagodzi smak zupy. Po nałożeniu do miseczek, można potrawę posypać z wierzchu szczypiorkiem z cebulki dymki. Jest to idealna i rozgrzewająca propozycja na wieczór lub lekki obiad, który możemy zaserwować o każdej porze roku, gdyż nie ma tu trudności ze zdobyciem poszczególnych składników. Sprawdzi sie zarówno w czasie chłodnych, jesiennych wieczorów, ale też na wiosnę czy lato, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego.
Smacznego!