Chleb bezglutenowy na soku pomarańczowym
Uwielbiasz chleb drożdżowy i szukasz jego różnych odmian, które wprowadzą różnorodność w Twojej codziennej kuchni? Zachęcamy do upieczenia chlebka drożdżowego na soku pomarańczowym, który pięknym żółtym kolorem oraz cudownymi aromatami przyciągnie wszystkich domowników do wspólnego śniadania lub kolacji. Co więcej, jeśli tylko użyjesz większej ilości masła możesz upiec coś na kształt chałki, która idealnie nada się na poranny posiłek, czyli śniadanie.
W jaki sposób przygotować chlebek drożdżowy na soku pomarańczowym?
Sprawa jest bardzo prosta, w pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę wsypujemy do miski, w samej mące tworzymy delikatne wgłębienie i do środka należy wkruszyć drożdże. Całość lekko zamieszać, posypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu przez około 10 minut, aż ciasto wyrośnie.
Dodajemy cukier, sok pomarańczowy, skórkę, jajko, miękkie masło oraz jogurt. Ciasto należy ugniatać – uwaga, ciasto stanie się bardzo klejące – a następnie ponownie przykryć ściereczką i odstawić aż do wyrośnięcia na około 60 minut w ciepłe miejsce.
W tej chwili, korzystając z przerwy na urośnięcie ciasta przygotowujemy keksówkę. Całość smarujemy olejem, a gdy tylko ciasto odleży swój czas, należy je przełożyć na blat posypany mąką, zagnieść oraz przełożyć do keksówki. Tak przygotowaną formę należy przykryć i odstawić na kolejne 30 minut do urośnięcia.
Kolejnym krokiem jest piekarnik, który należy rozgrzać do temperatury 200 stopni. Chlebek pieczemy na dolnej szynie przez około 30 minut w ustawieniu góra-dół, aż chlebek upiecze się na jasnozłoty kolor.
Po wyciągnięciu formy z ciastem z piekarnika należy je na chwilę pozostawić, a następnie przełożyć na kuchenną kratkę do ostygnięcia. Tak przygotowany chlebek na pewno będzie wydzielał przepiękny aromat, który z pewnością spowoduje zainteresowanie pozostałych domowników, jednak chlebek, zanim zostanie spożyty, powinien być chłodny, co z pewnością nie spotka się z zachwytem.
Podsumowanie
Chlebek drożdżowy wcale nie musi oznaczać trudnego przepisu ani długiego czasu pieczenia. Tak naprawdę ciasto drożdżowe w większości przypadków wystarczy ugniatać i to wystarczy. Warto w tym momencie zaangażować pozostałych domowników, aby także mieli, chociaż delikatny wkład w powstanie tego pysznego chlebka drożdżowego na soku pomarańczowym. Delikatna zmiana spowodowała całkowicie nowe doświadczenia smakowe. Warto spróbować, a także warto eksperymentować z dodatkami do chlebka.