Chleb bezglutenowy bez mąki gryczanej
Chleb jest bardzo popularnym składnikiem naszej codziennej diety. Wraz z innymi dodatkami tworzą kanapki na śniadanie, kolację, a czasami nawet zastępuje nam pełnowartościowy obiad. Niestety osoby dotknięte alergią na gluten nie mogą go spożywać, a większość dostępnych w sprzedaży chlebów zawiera w swoim składzie gluten.
Czym zastąpić gluten w pieczywie?
Gluten to białko, które występuje w zbożach. Nadaje on sprężystość i rozciągliwość pieczywa. Dodatkowo dzięki niemu ciasto staje się bardziej zwarte i wyrośnięte. Aby nasze pieczywo bezglutenowe nie rozpadało się, użyć można skrobi ziemniaczanej lub siemienia lnianego, jednak należy pamiętać, że chleb bezglutenowy po wystygnięciu staje się bardzo twardy. Stosując domowy przepis każda osoba uczulona na gluten może doznać odrobiny przyjemności smakując prawdziwy chlebek, po którym nie poczuje się źle.
Jak przygotować chleb bezglutenowy?
Przygotowanie chleba bezglutenowego wcale nie jest trudne. Najważniejsze to zaopatrzyć się w składniki. Będzie Ci potrzebna mąka kukurydziana, skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa, odtłuszczony zmielony len, sezam, woda, drożdże, sól oraz cukier.
Należy postępować po kolei:
Wymieszać składniki w proporcjach: 210 gram mąki kukurydzianej, 120 gram skrobi ziemniaczanej, 170 gram mąki ryżowej, 3 łyżki sezamu, 1 łyżka soli oraz 1 łyżka cukru.
Następnie należy odmierzyć 600 ml wody, odlać około 1,5 kubka oraz podgrzać. Do podgrzanej wody należy dodać 30 gram drożdży i dodać łyżeczkę cukru oraz dokładnie wymieszać. Drożdże odstawić aż urosną.
Kiedy drożdże wyrosną, należy wymieszać je z odstawioną wodą i suchymi składnikami, następnie pozostawić na około 20 minut.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie keksówki, najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia oraz wysmarować małą ilością oleju. Chleb bezglutenowy piec w 200 stopniach przez około 45 minut cyklicznie sprawdzając, czy już jest gotowy.
Piecz chleb bezglutenowy we własnym domu
Pieczenie chleba bezglutenowego oprócz walorów smakowych może być także dobrą zabawą, do której warto zachęcić innych członków rodziny. Polecamy eksperymentować ze składnikami i dodawać dodatki takie jak ser, papryczki czy inne przyprawy, które przypadają wam do gustu. Pamiętajcie, że w kuchni można eksperymentować do woli, aż pozna się ulubione smaki i stworzy własne przepisy na codzienne potrawy, do czego serdecznie zachęcamy. Zapraszamy także do opisywania swoich doświadczeń z pieczenia chleba bezglutenowego oraz innych wypieków.