Kurczak słodko pikantny

Dania z kurczaka królują w naszej kuchni. Dlaczego tak jest? Jest to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu mięso. Ponadto jest lekkostrawne i ma naprawdę wielu miłośników. Może je przygotowywać na wiele sposobów. Jako główne danie lub jako dodatek do sałatek czy innych potraw.

Kurczak słodko pikantny

Takie połączenie smakowe bardzo dobrze komponuje się z kurczakiem. Nadaje daniu niepowtarzalny smak i charakter. Smak słodko pikantny kojarzony jest z kuchnią Wschodu. To właśnie takie smaki dominują w tamtych rejonach Świata. Jednak i w Polsce bardzo często sięga się po takie połączenie smakowe. Danie to jest bardzo szybkie i naprawdę proste w przygotowaniu. Oto sprawdzony przepis właśnie na takiego kurczaka słodko pikantnego.

Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • pieprz czarny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g miodu
  • 25 g cukru ( może być trzcinowy)
  • 60 g sosu sojowego
  • 5g świeżo startego imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilka kropel Tabasco ( opcjonalnie)
  • Trochę wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy sos. Do szklanej miski dajemy sos sojowy, miód oraz cukier. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia się składników. Teraz kolej na mięso. Pierś z kurczaka bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą oraz oczyszczamy. Kroimy w kostkę ( około 2 cm). Doprawiamy mięso solą, pieprzem i przyprawami. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy mięso i obsmażamy je dokładnie z każdej strony. Następnie dolewamy sos i wszystko razem dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. W szklance należy dobrze rozmieszać skrobię ziemniaczaną z wodą, tak aby nie było żadnych grudek. Wlewamy do naszej potrawy i gotujemy jeszcze około 2-3 minuty aż sos zgęstnieje.

Czas wykonania takiej potrawy to około 30- 40 minut. Kurczaka w sosie słodko pikantnym możemy podawać z ryżem. Stanowi to bardzo ciekawe i unikalne połączenie smakowe