Szybkie ciasto na pierogi – bezglutenowe

Bezglutenowe produkty zdobywają coraz większą popularność. Wiele osób rezygnuje z glutenu z wielu powodów, ale najczęstszym z nich jest występowanie alergii czy nietolerancji. Sprawdź, jak przygotować szybkie ciasto na pierogi – bezglutenowe, krok po kroku!

Składniki potrzebne na bezglutenowe ciasto:

  • 2 szklanki białej mąki ryżowej
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 3 szklanki mąki z tapioki
  • 400 ml wrzącej wody
  • 3 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia, pamiętaj, żeby proszek do pieczenia był również bezglutenowy, jeśli dodasz zwykłego proszku, pierogi nie będą odpowiednie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu lub mają alergię na gluten
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 9 łyżek oleju

Sposób przygotowania krok po kroku: szybkie ciasto na pierogi – bezglutenowe:

  1. Wszystkie suche składniki wsyp do malaksera. Mieszaj przez chwilę.
  2. Cały czas mieszając, wlewaj cienkim strumieniem wrzącą wodę.
  3. Ciasto się zacznie ścinać pod wpływem wrzątku, ale to dobry znak i nie przerywaj miksowania. Kiedy ciasto stanie się ciężkie, wyłącz malakser i załóż jednorazowe rękawiczki lub umyj starannie ręce.
  4. Przełóż ciasto do dużej miski i rozpocznij wyrabianie ciasta ręcznie. Musisz uzbroić się w cierpliwość, aby ciasto było naprawdę smaczne. Możesz też dodawać stopniowo trochę wody lub podsypywać mąkę z tapioki. Jeśli chcesz, wyrabiaj ciasto na dużej stolnicy, podsypując mąką od czasu do czasu.
  5. Kiedy ciasto jest wystarczająco elastyczne uformuj z niego kształtną kulkę i gdy wyrabiasz na stolnicy, włóż z powrotem do miski.
  6. Natrzyj starannie kulkę ciasta olejem. Chodzi o to, aby ciasto nie wyschło. Gdy pominiesz tą czynność, Twoje ciasto zeschnie, a uformowane z niego pierogi będą suche i mogą się rozpadać.
  7. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw na około 15-20 minut.
  8. Twoje bezglutenowe ciasto na pierogi jest gotowe do formowania.

UWAGA: Ogromną zaletą ciasta bezglutenowego jest to, że możesz je mrozić lub trzymać cały dzień w lodówce. Wówczas możesz jednego dnia przygotować ciasto, a następnego dnia formować pierogi z dowolnym farszem. Jeśli zamierzasz mrozić lub przechowywać ciasto w lodówce, musisz zamknąć je w szczelnej torebce strunowej. Ciasto bezglutenowe możesz wykorzystać do pierogów z kapustą i grzybami, ruskich lub innych, według własnego upodobania. Gotowe pierogi możesz także mrozić, ale musisz również zadbać o dokładne i szczelnie zamknięte opakowania, wówczas możesz przechowywać je w zamrażarce przez około 2-3 tygodnie.
Smacznego!