Pierogi ruskie – przepis

Pierogi ruskie to tradycyjne polskie danie, uwielbiane przez dzieci, a także słynne po za granicami Polski. Można śmiało powiedzieć, że lepienie pierogów to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Praktycznie każdy zna lub znał babcię, która lepiła ruskie pierogi, potem robiły to nasze mamy a teraz my. I chociaż w dzisiejszych czasach najczęściej sięgamy po gotowe pierogi ze sklepu to warto znać recepturę i chociaż raz spróbować samemu przyrządzić je w domu. Być może okaże się, że nie jest to wcale trudne a wręcz przeciwnie, to bardzo dobry sposób na odstresowanie się po pracy oraz na twórcze spędzanie czasu razem z rodziną.

Do przygotowania ciasta dla 4 osób (ok.40 sztuk) potrzeba:

  • 300 g mąki pszennej Szymanowskiej + trochę do podsypania stolnicy
  • 200 ml wody ciepłej
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy bezpośrednio na stolnicę, robimy dołek po środku, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto ok 10 minut aż będzie zwarte i plastyczne. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 15 min.

Pierogi ruskie – Nadzienie:

Aby przygotować tradycyjny farsz do pierogów ruskich potrzebny będzie:

  • Twaróg 250g
  • Ziemniaki 250g
  • Cebula 1 mała
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/4 łyżeczki

Wykonanie:
Ziemniaki najlepiej jest ugotować wcześniej, utłuc i ostudzić. Twaróg rozgniatamy widelcem (nie mielimy aby farsz nie był za rzadki), i przekładamy do ostudzonych ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną drobno cebulę a następnie dodajemy ją do farszu.

Lepienie pierogów

Nim przystąpimy do samego lepienia pierogów najpierw dzielimy ciasto na pół. Jedna część przykrywamy z powrotem ściereczką a drugą należy rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Z powstałego cienkiego placka wycinamy krążki, najlepiej szklanką. Na każdym kółeczku umieszczamy łyżkę farszu a następnie zaklejamy pieroga. Sposób lepienie pierogów to już kwestia indywidualna jeśli potrafimy można ozdobić brzegi falbanką ale niekoniecznie. Najważniejsze aby dobrze go zakleić tak aby farsz nie wypłyną w trakcie gotowania.
W tym czasie można już gotować osoloną wodę w garnku a kiedy zacznie bulgotać możemy wrzucać do niej gotowe pierogi. Aby się nie posklejały najlepiej robić to partiami. Po kilku minutach za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy gotowe pierogi.

Pierogi ruskie – sposób podania:

Pierogi podajemy na gorąco z wody, okraszone tłuszczem lub tłuszczem z cebulką. Możemy posypać je świeżym szczypiorkiem. Wyśmienicie smakują także pierogi odsmażane na drugi dzień, ich chrupiąca skórka przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym degustatorom.