Dynia mięsem faszerowana
Dynia to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli jesieni. Jeszcze niedawno kojarzona była najbardziej z USA i innymi krajami anglosaskimi gdzie hucznie obchodzi się Halloween. Od kilku lat robi furorę również w naszym kraju. Dyniowe pola są chętnie fotografowane przez wszystkich sympatyków jesieni. Powszechne staje się wycinanie rozmaitych wzorów w wydrążonych dyniach. Warzywo to jest nie tylko znakiem rozpoznawczym 31 października ale przede wszystkim składnikiem wielu pysznych potraw: z dyni możemy przyrządzić zupę-krem, ciasto lub rewrlacyjny gulasz. Świetnym pomysłem będzie także dynia faszerowana mięsem. To pożywne i smaczne danie sprawdzi się idealnie szczególnie wtedy gdy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza i potrzebujemy zjeść coś ciepłego ale też nieszablonowego. Do farszu najlepiej wykorzystać dynię z gatunku hokkaido, nie może ona być zbyt duża czy przerośnięta.
Składniki
Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne następujące składniki:
- mała dynia o wadze 70-100 dag
- pół puszki kukurydzy
- 40 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 125 ml passaty ziołowej
- 5 dag cebuli
- 5 dag okruchów chleba
- 50 ml oliwy
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
- sok z połówki cytryny.
- Ponadto przygotujmy sól i pieprz do smaku, ewentualnie również odrobinę papryczki chilli jeżeli chcemy by danie miało nieco pikantny posmak.
Wymienione w przepisie okruchy chleba możemy zastąpić gotową panierką panko.
Wykonanie
Przygotowanie dyni faszerowanej mięsem zaczynamy od przekrojenia dyni na pół i wydrążenia nasion. Nasiona oczyszczamy starannie z błon a następnie obtaczamy pestki dyni w oliwie i delikatnie oprószamy solą.
Przygotowujemy blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, połówki dyni smarujemy oliwą i układamy na blasze przekrojoną częścią w dół. Pieczemy w piekarniku przez 20 do 30 minut w temperaturze 180 stopni C. W drugim naczyniu wstawiamy do upieczenia pestki dyni, które pieczemy równocześnie.
Teraz przygotujemy farsz: do naczynia wkładamy mięso, odsączamy kukurydzę z puszki i również wrzucamy, podobnie jak passatę. Czosnek i cebulę drobno siekamy i także wrzucamy do naczynia. Dodajemy także pokruszony chleb i cukier, opcjonalnie możemy dodać odrobinę chilli. Wszystko starannie mieszamy.
Po upieczeniu dyni odwracamy połówki i wypełniamy przygotowanym farszem mięsnym. Całość wstawiamy do piekarnika i ponownie pieczemy 20 do 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Upieczone w ten sposób dynie skrapiamy sokiem z połówki cytryny i dorzucamy uprażone pestki.
Nasza dynia faszerowana mięsem jest gotowa. Smacznego!