Szybkie ciasteczka 4-składnikowe
Bardzo szybkie ciasteczka 4-składnikowe to świetna propozycja do kawy i herbaty, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, na przekąskę na piknik, do pracy, do śniadaniówki, na przyjęcie lub gdy niezapowiedziani goście wpadną na kawę za 15 min. Z pewnością ich delikatność zachwyci każdego a smak nie pozwoli o nich zapomnieć.
Czas przygotowania: 15-20 min
Potrzebne składniki:
- Płatki migdałowe ok. 250g
- Białko 1 szt.
- Skórka starta z 1 pomarańczy
- Cukier puder ok.50g
- Opcjonalnie można dodać swoje ulubione bakalie, orzechy włoskie, nerkowce, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni.
Jeżeli nie masz czasu bawić się w ścieranie skórki z pomarańczy, możesz użyć kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Pamiętaj aby przed rozpoczęciem ścierania skórki, pomarańczę wyparzyć we wrzątku i wyszorować porządnie skórkę. Ponieważ owoce są importowane najczęściej z południa Europy, aby przetrwały transport, są obficie konserwowane i pryskane konserwantami. Dlatego skórka jest zanieczyszczona pestycydami.
Przygotowanie ciasteczek
- Składniki najlepiej wymieszać w misce. Wbij do miski jedno białko (żółtko odstaw do lodówki).
- Wsyp cukier puder a następnie wymieszaj składniki łyżką aż do uzyskania jednolitej masy.
- Dodaj płatki migdałowe i wymieszaj delikatnie szpatułką aby nie połamać płatków.
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy (lub kandyzowaną), i połącz z pozostałymi składnikami.
- Kiedy masa jest już gotowa, wyjmij blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Na papierze formuj ciasteczka o dowolnym kształcie. Możesz użyć do tego foremek jeżeli chcesz aby twoje ciasteczka były np. kwadratowe czy idealnie okrągłe. Ten etap czynności prawdopodobnie zajmie ci najwięcej czasu więc zwróć uwagę czy masz czas aby pochylić się trochę dłużej nad blaszką. Ciastka o nieregularnych kształtach, tworzone na zasadzie: kleks z łyżki a następnie delikatne dociśnięcie, także wyglądają efektownie.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni
- Blaszkę z ciasteczkami wstaw do piekarnika i pozostaw tam na ok 10 min, aż ciastka delikatnie się zarumienią.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Takie ciasteczka bardzo szybko stygną, zatem nie musisz się martwić, że nie zdążysz ich wyjąć na talerz przed przyjściem gości. Pamiętaj jednak, że jeżeli zaczniesz odklejać gorące ciastka od blaszki to będą jeszcze gumowe i mogą się połamać. Po ostygnięciu stają się chrupiące i delikatne.
Moim zdaniem to bardzo kobiecy smakołyk, dlatego polecam je serwować w gronie damskim.