Szybki sposób na jabłecznik
Czy ktokolwiek z was pamięta jeszcze ten wspaniały zapach pysznego ciasta pieczonego przez waszą mamę czy też babcię w sobotni poranek? Zapach ten niekiedy potrafił roznosić się po całym domu uwalniając tym samym wszystkie nasze receptory węchowe. Nie od dziś wiadomo, że dobre ciasto potrafi naprawdę poprawić nastój każdemu człowiekowi. Co więc powiesz na upieczenie razem z nami jabłecznika, który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko Tobie ale również twojej rodzinie oraz przyjaciołom? Przepis jest naprawdę prosty w wykonaniu a czas, który poświęcisz na jego przygotowanie nie będzie na pewno dłuższy od tego, jaki spędzasz codziennie przed telefonem.
Składniki:
- 1,3 kg jabłek,
- 8 łyżek cukru trzcinowego,
- jedna łyżeczka cukru wanilinowego,
- jedna łyżeczka cynamonu,
- 260 g mąki,
- dwa jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 250 g masła,
- 30ml mleka,
- łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Na samym początku jabłka myjemy oraz obieramy, następnie je kroimy i wkładamy do garnka. Do garnka wsypujemy wcześniej przygotowany przez nas cukier oraz cynamon. Włączamy gaz i podgrzewamy zawartość garnka przez około 25 minut ( aż do momentu, gdy jabłka staną się miękkie i powstanie mus). Kolejną czynnością jaką należy wykonać będzie wsypanie mąki do oddzielnego naczynia. Do mąki dodajemy masło, proszek do pieczenia, dwa jajka oraz cukier wanilinowy. Wszystko razem mieszamy aż do powstania jednolitej masy, potem wstawiamy ją do lodówki na 30 minut. Po upływie 30 minut ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy je na dwie w miarę równe części. Jego pierwszą połowę rozkładamy równomiernie na formie do pieczenia. Smarujemy ją masą z jabłek. Drugą część ciasta układamy na wierzchu. Całość wkładamy do piekarnika ustawionego na 190 stopni. Pieczemy przez około godzinę aż do osiągnięcia przez ciasto ładnego, złocistego koloru. Po jego ostygnięciu możemy je również posypać cukrem pudrem dla osiągnięcia lepszych wrażeń wizualnych. Dla osób bardziej wymagających co do wyglądu, lukier także będzie świetnym rozwiązaniem.
A jak zrobić lukier?
Cukier puder przesiewamy przez sitko, do tego dolewamy trzy niewielkie łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny. Następnie stopniowo należy dolewać niewielkie ilości wody w zależności od własnych preferencji dotyczących konsystencji przygotowywanego lukru. Po zakończonym dolewaniu wody lukier jest już gotowy do polania nim naszego jabłecznika. Staraj się go rozprowadzać równomiernie w celu uniknięcia powstania niewielkich grudek na jego powierzchni- nie są one zbytnio estetyczne. Warto również zwrócić uwagę na temperaturę ciasta przed jego konsumpcją- ciepłe ciasto szkodliwie wpływa na nasz żołądek. Smacznego!