Ekspresowy jabłecznik z kaszy jaglanej. Pyszny i zdrowy deser do ekspresowego przygotowania.
Czas jest dzisiaj towarem deficytowym, dlatego jeśli można zaoszczędzić kilkanaście minut na przykład w kuchni na rzecz odpoczynku na kanapie z dobrą książką to czemu nie skorzystać z takiej okazji?
Niewiele osób może bez oporów powiedzieć, że nie lubią deserów. Większość ludzi kocha słodkie przekąski. Niestety coraz częściej zamiast po zdrowe i pożywne ciasta sięgamy na przykład po nafaszerowane chemicznymi składnikami batoniki i czekolady. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest prosta, niewiele osób ma czas na robienie ciasta w domu. Jednak na ratunek przychodzi przepis na ekspresowy jabłecznik z kaszy jaglanej. Szybki, niezwykle smaczny, składający się tylko z kilku podstawowych składników, z których większość i tak trzymamy zawsze w domu. Co należy przygotować, aby zrobić ten przepyszny deser? Potrzebujesz jedno opakowanie kaszy jaglanej (minimum 300 gram), około kilograma jabłek i cynamon. Można też dodać słodzik, aczkolwiek lepiej w tym przypadku po prostu wybrać słodszy gatunek owoców. Podsumowując, aby przygotować jabłecznik wystarczą w zasadzie 3 produkty. Koszt takiego ciasta to około 10 złotych. Jeśli porównamy cenę do deserów ze sklepu czy cukierni okaże się, że tam za taką kwotę kupimy co najwyżej jeden kawałek ciasta, a na pewno nie całe! Czas przygotowania ekspresowej, słodkiej przekąski to około 15 minut! Oczywiście trzeba pamiętać o godzinie na pieczenie w piekarniku, ale ten czas można przecież wykorzystać, bo nie trzeba stać i pilnować cały czas ciasta, lepiej zrobić sobie kawę, usiąść wygodnie w fotelu i poczekać, aż pyszny jabłecznik będzie gotowy!
Co po kolei należy zrobić, aby przygotować ciasto?
Kluczowe jest opłukanie kaszy jaglanej wrzątkiem. Jeśli pominie się ten etap to deser będzie miał gorzkawy posmak, więc lepiej o tym nie zapomnieć. Następnie należy obrać jabłka i zetrzeć je na tarce, dobrze jest wybrać opcję z grubszymi oczkami. Kiedy kasza i jabłka są już gotowe trzeba je ze sobą połączyć oraz dodać cynamonu do smaku. Później przekładamy deser do blachy. Najlepiej prostokątnej, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i czekamy godzinę. Po upływie 60 minut można cieszyć się przepysznym deserem. Warto podać go z gałką lodów waniliowych, a w chłodniejsze dni z kawą. Ciasto spełni oczekiwania zarówno dorosłych, jak i dzieci, a trzeba przyznać, że jest bardzo zdrowe oraz dietetyczne. Dlatego nawet Panie na diecie mogą sobie pozwolić na jeden lub dwa kawałki bez wyrzutów sumienia.