Placuszki z cukinii
Trochę wiedzy o cukinii
A więc czym jest cukinia? Cukinia zwana kabaczkiem jest łagodnym w smaku jak i również bardzo lekkostrawnym warzywem. Znajdziemy w niej takie witaminy i związki jak potas, magnez, żelazo, witaminy C, K, B1 dodatkowo nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ma wartości stricte dietetyczne. Możemy ją spożywać na wiele sposobów, czy to na surowo, czy przyrządzać z niej pyszne a przede wszystkim zdrowe placki. Możemy również smażyć kwiaty cukinii. Jest to roślina sezonowa nie całoroczna. Dodatkowo ma bardzo szybki wzrost, w ciągu jednego dnia może się zmienić nie do poznania.
Trochę historii
Cukinia ma swoje początki w Ameryce Południowej, a dokładnie w Meksyku. Tamtejsi mieszkańcy jako pierwsi docenili wartości odżywcze tej rośliny. Do Europy trafiła nieco później, a do Polski została przywieziona z Włoch pod nazwą “zucchina” co oznacza niewielka dynia. Cukinię najlepiej jeść im jest młodsza czyli gdy jej długość wynosi około 15cm. Ta roślina może dorastać nawet do długości 30-40 cm w zależności od jej odmiany. Może przybierać różne barwy np. zieloną, ciemnozieloną czy żółtą.
Bezglutenowe placuszki
Mogą się okazać na prawdę pysznymi daniami, które są bardzo zdrowe oraz proste i szybkie w przygotowaniu. W Internecie można znaleźć masę przeróżnych przepisów na placki bezglutenowe z cukinii więc nie ma z tym najmniejszego problemu, jednak ważne jest aby dobrze dobrać składniki. Aby przygotować placuszki na pewno będzie nam potrzebna cebula ewentualnie czosnek, jajka , przyprawy lub jakieś zioła, olej do smażenia i oczywiście mąka. Może to być mąka ziemniaczana czy na przykład jaglana, z tych niewielu składników jesteśmy w stanie zrobić szybko i skutecznie smaczne placuszki z cukinii. Gdy nam nie uda się zdobyć młodej cukinii tylko nieco starszą ważne jest aby pozbyć się w niej soku wyciskając go, pozwoli to zachować twardość
naszemu daniu. Należy również oddzielić wszystkie pestki. Gdy już cukinia będzie starta na grubszych oczkach i wszystkie składniki będą gotowe i połączone ze sobą, możemy przystąpić do smażenia naszych wyczekiwanych placuszków.
Ważną informacją jest to, że cukinię możemy śmiało podawać małym dzieciom. Jest bardzo odżywcza i łatwo strawna co nie zaszkodzi naszemu maluchowi. Dietetycy bardzo zalecają cukinie już nawet dla półrocznych dzieci. Natomiast u osób starszych może okazać się równie pomocna, ponieważ odkłada metale ciężkie jak i również ma właściwości odkwaszające nasz organizm. Dodatkowo ma właściwości powodujące poprawienie trawienia w naszym organizmie.