Przepis na pyszne spaghetti marinara
Klasyczny makaron z owocami morza wykonany z gotowej mieszanki owoców morza marinara. To naprawdę proste w wykonaniu, a kluczem do tego przepisu jest etap, w którym makaron jest gotowany w sosie. Nazywa się to „emulgowaniem” i jest to niezbędna włoska technika gotowania, w której skrobia w wodzie do gotowania makaronu reaguje z olejem w sosie i sprawia, że sos jest gęsty i soczysty, dzięki czemu pokrywa każde pasmo makaronu. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne spaghetti marinara:
Składniki
- 180g makaronu spaghetti (lub innego długiego makaronu do wyboru)
- 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek, oddzielone
- 300g mieszanki owoców morza lub zrób własną
- 2 ząbki czosnku, mielone
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej (~1/2 szklanki)
- 1/2 szklanki białego wina (dowolne)
- 2 szklanki pomidorowej passaty/przecieru pomidorowego lub 600g pomidorów w puszkach + 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki
Sposób przygotowania:
Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale skróć czas gotowania o 1 minutę (ponieważ makaron skończy się gotować w sosie). Odlej 1 kubek wody po gotowaniu makaronu, a następnie odcedź makaron.
Oddziel mieszankę owoców morza na podstawie czasu gotowania. Najdłuższy czas gotowania: ryba i średnie/duże krewetki, średni czas gotowania: małe krewetki, najkrótszy czas gotowania: kalmary.
Rozgrzej 1 1/2 łyżki oleju na dużej patelni na dużym ogniu. Najpierw dodaj rybę i duże krewetki, gotuj przez 30 sekund. Dodaj małe krewetki, gotuj przez 30 sekund. Dodaj kalmary, gotuj przez 1 minutę. Natychmiast przełóż wszystko do miski.
Zmniejsz ogień do średniej mocy. Podgrzej pozostałą 1 łyżkę oleju, następnie dodaj czosnek i cebulę. Gotuj przez 3 minuty, aż cebula będzie przezroczysta.
Dodaj wino i zagotuj, zeskrobując dno patelni, aby wymieszać brązowe kawałki z płynem. Dusić przez 1 minutę lub do wyparowania zapachu alkoholu.
Dodaj passatę pomidorową, cukier, sól i pieprz. Na małym ogniu do średnio wysokiego, zagotuj i gotuj przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do sosu dodać makaron, owoce morza, około 1/2 szklanki wody od gotowania makaronu. Delikatnie wymieszaj i gotuj przez 1 do 2 minut lub do momentu, gdy sos zgęstnieje i pokryje makaron.
Podawaj udekorowane świeżą natką pietruszki.
Uwagi do przepisu:
- Wino można zastąpić bulionem lub wywarem z kurczaka lub wodą (ostateczną).
- Passata/przecier pomidorowy jest jak gęsty sok pomidorowy, jest gładki i ma gęstą konsystencję. To zwykłe puree z pomidorów. Nie mylić z pastą pomidorową, ketchupem lub sosem pomidorowym! Możesz też zrobić własne, przecierając w blenderze dowolne zwykłe pomidory z puszki.
- Parmezan tradycyjnie nie stosuje się do przybrania włoskich dań z owoców morza. Jednak nie pozwól, aby cię to powstrzymało!