Przepis na spektakularny pasztet z delikatnego mięsa!
Chcesz zmienić coś w swojej diecie, ponieważ wydaje Ci się niezdrowa i monotonna? Warto urozmaicić na przykład śniadania i kolacje.
Są one podstawowymi posiłkami w ciągu dnia, a niestety nadal wiele osób, albo w ogóle je pomija lub jedzą coś na szybko byle wypełnić żołądek i nie czuć głodu. Jak można zamienić nudne kanapki w coś naprawdę extra? Warto wybrać dobrej jakości chleb. Popularnym trendem stało się samodzielne wypiekanie pieczywa w domu. Jeśli masz na to czas oraz lubisz troszkę poeksperymentować w kuchni to dlaczego nie spróbować? Możesz wtedy dodać do swojego pieczywa przeróżne dodatki na przykład żurawinę, orzechy czy ziarna słonecznika lub dyni. Jednak chrupiący chleb, albo bułki to nie wszystko. Kanapki z serem topionym czy szynką oraz pomidorem są szybkie do zrobienia, ale mało odżywcze i mogą się znudzić po kilkudziesięciu takich posiłkach. Dlatego warto wypróbować na przykład pasztet z indyka pieczony w słoiku. Genialny przepis na fantastyczne smarowidło do pieczywa. Każdy nawet najbardziej wymagający krytyk kulinarny z pewnością zachwyci się tym wynalazkiem! Co więcej taki pasztet zrobiony samodzielnie w domu jest znacznie lepszy i o wiele bardziej pożywniejszy niż te z puszki kupione w sklepie. Indyk to bardzo delikatne oraz lekkostrawne mięso. Używa się go w wielu dietetycznych przepisach, ponieważ można dodać go do mnóstwa różnych posiłków.
Wykonanie pasztetu jest dość proste i nie wymaga poświęcenia dużej uwagi.
Najpierw trzeba udać się do sklepu po potrzebne składniki. Jednak jeśli chodzi o mięso to warto wybrać się do najlepszego sklepu mięsnego, ponieważ jakość tego produktu zaważy na smakowitości całej potrawy. Indyk jest bazą omawianego dania, więc musi być jak najlepszy, a niestety często na marketowych półkach można dostać kiepskie mięso, które długo leży i nie zawsze jest pierwszej świeżości. Należy kupić pół kilograma mięsa z nogi indyczej, czosnek, cebulę, pietruszkę, seler, marchewkę oraz około stu gram wątróbki drobiowej i przyprawy do smaku między innymi gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Osobno gotujemy pokrojone w kostki mięso razem z przyprawami. Kiedy indyk jest już miękki to dodajemy na piętnaście minut wątróbkę. W drugim garnku w tym samym czasie można zająć się warzywami. Po ugotowaniu mięsa oraz odcedzonych dodatków należy wszystko razem przepuścić przez maszynkę. Do przygotowanej w ten sposób masy musimy dolać bulionu, który pozostał z gotowania warzyw. Ilość wody należy określić samodzielnie, ale pamiętając o tym, że im mniej wywaru, tym pasztet będzie bardziej suchy. Kolejnym krokiem jest umieszczenie gotowej masy w słoikach żaroodpornych, a następnie wsadzenie ich do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po zakończeniu przyrządzania pasztetu można się śmiało cieszyć jego wyjątkowym smakiem. Potrawę warto używać na kanapkach, a także można z niej zrobić część obiadu. Wystarczy ugotować ziemniaki, przygotować sos żurawinowy i pyszne danie gotowe.
Na jakie okazje będzie nadawał się pasztet z indyka?
Nie tylko na zwykłe śniadania czy kolacje, ale także na Sylwestra czy po prostu spotkanie ze znajomymi. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich przyjaciołach to koniecznie musisz zdecydować się na przyrządzenie opisywanego dania. Będzie świetną przekąską, która stanie się hitem na każdej, domowej imprezie. Pasztet warto również zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje, albo by zaimponować swoim teściom na rodzinnym spotkaniu. Proste przepisy są najlepsze i im częściej się je wykorzystuje, tym większą się ma wprawę w wykonaniu, a co za tym idzie potrawy za każdym razem są coraz lepsze i smaczniejsze.